Här sköts gangsterledaren till döds – nu är lyxvillan till salu

Bugsy Siegel var gangstern som blev rik på att bygga upp Las Vegas. Men gangsterlivet blev också hans död. Han sköts ihjäl utanför sin stora villa i Beverly Hills i juni 1947. 
Nu är hans gamla hus till salu för 170 miljoner kronor. 

Bugsy Siegel såg ut som en filmstjärna och uppförde sig gärna som en sådan. Ingen filmpremiär var komplett utan hans medverkan, och kvinnorna skockades runt honom. Men Bugsy hade också en annan sida. Han var en stenhård gangsterledare och kallblodig mördare, som gjorde allt för att tjäna pengar. 

Många hävdar att Las Vegas aldrig hade blivit världens mest kända spelstad om inte Bugsy Siegel öppnat det första lyxhotellet på The Strip: The Flamingo Hotel & Casino.
Flamingo stod klart 1946 och visade vägen för andra ljusskygga personer som snabbt började bygga liknande lyxiga spelhallar. Maktkampen inom maffian blev snabbt blodig och Bugsy blev ett av offren.

Bugsy Siegel sköts till döds utanför sin villa 1947.

Bara året senare sköts Bugsy ihjäl utanför sitt pampiga hem i Beverly Hills, på adressen 810 North Linden Drive. Huset hade han beställt som nyrik 22-åring, ett 650 kvadratmeter stort tvåvåningshus med sju sovrum och sju badrum – och det mesta byggnadsmaterialet i sten och marmor. 

Han hann njuta av sitt hus i 18 år och bilder från mäklarfirman visar att den pampiga hallen med en stor marmorstaty är orörd sen Bugsys dagar. Den stora järngrinden vid matrumsdörren är också en inredningsdetalj som Bugsy beställde. 

Eftersom kåken inte är kulturminnesmärkt har nuvarande ägaren kunnat rusta upp stora delar av huset. Köket är nytt och flera av badrummen har moderniserats. Men husets fasad och även andra delar är i originalskick. 
Mäklarfirman menar att huset är perfekt för en större familj med fyra stora sovrum på övervåningen (utöver tre sovrum på nedervåningen) och flera topprenoverade badrum.

Bugsy Siegel var ett stort fan av valvgångar, för det vimlar av dom i huset. Och många handgjorda detaljer finns kvar, som handmålat kakel och välvda undertak med trädetaljer karvade för hand.

1991 gjordes en Oscarsbelönad film om den mytomspunne Bugsy Siegel, som spelades av Warren Beatty. Det har även skrivits böcker om den berömde gangstern. Men det främsta minnet av Bugsy är troligen hans vackra hus i Beverly Hills. 

Idag har Las Vegas vuxit till en stor stad, med drygt 641 000 invånare och i storstadsområdet uppskattningsvis 2,2 miljoner invånare. 
Las Vegas fick sitt namn av spanjorerna som använde vattnet i området under sina resor norrut och västerut, längs de vägar som sammanknöt spanjorernas kolonier i området. 

Flamingo hotel står kvar på samma ställe, men ägs numera av Caesars Entertainment Corporation. Hotellet har 3 626 rum.

Järngrindar och handmålat kakel.
Stora sovrum.
Bugsy Siegel som ung gangster.
Foajén i villan med statyer och stenväggar.
Trädgård med pool.
Trappan i hallen.
Husets framsida.
650 kvadratmeter boyta i Beverly Hills.
Den berömda Flamingoskylten på The Strip i Las Vegas.