Fritidshus med egen brygga i skärgården för småpengar

Nu säljs ett fritidshus med sjötomt och egen brygga i Stockholms skärgård för bara 1,4 miljoner kronor. Det är förstås ett kanonpris, men här finns en liten hake. 
Tomten är ett arrende och ägaren måste betala en årlig avgift på 65 000 kronor.
– Det är en fantastisk sjötomt med högt och fritt läge med utsikt över havet och Oaxen som skärmar av farleden, säger mäklaren Jeanette Mattsson.

Mörkö i Stockholms södra skärgård är en 51 kvadratkilometer avlång ö som är förbunden med fastlandet via Mörköbron, invid Kasholmen. 
Här får de 500 åretruntboende sällskap av massor av semesterfirare under sommarmånaderna, för det är ett litet skärgårdsparadis med korta båtfärder till samhällen som Hölö, Trosa, Vagnhärad och Järna. 

Att hitta ett fritidshus nära vattnet tillhör inte vanligheterna, men nu har ett synnerligen attraktivt erbjudande dykt upp hos mäklarfirman Kjell Johanssons Fastighetsbyrå
“Välkommen till en fantastisk sjötomt med högt och fritt läge med utsikt över havet och Oaxen som skärmar av farleden. Ett mysigt, äldre och välvårdat litet hus som inrymmer kök med matplats, allrum med öppen spis och fönster i flera väderstreck. Sovrum med plats för säng och övrigt möblemang, välkomnande hall med avhängningsmöjligheter” står det i annonsen. 

Och det blir ännu bättre: nere vid vattnet finns en egen brygga. En lång trappa slingrar sig ned från klippan till en brygga som är tillräckligt stor att nyttja för umgänge, sol och bad.
Förutom det ombonade fritidshuset på 40 kvadrat – med två rum och kök – så ingår även ett vackert lusthus nära klippkanten. Utsikten härifrån är bedårande. 
Dessutom finns ytterligare sovplatser i ett gästhus som ligger ytterligare en bit upp på tomten. Gästhuset har stora fönsterpartier och öppet till nock.

Säljaren vill ha blygsamma 1,4 miljoner kronor för allt – sjötomten, bryggan, boningshuset, gästhuset och lusthuset. Men det är en liten hake: fritidshuset är som de flesta husen på Mörkö ett arrende. Det är den gamla adelssläkten Bonde som äger större delen av marken på ön, och även slottet Hörningsholm. 

– Den här arrendetomten har ett årligt basarrende på 65 000 kr om året (ca 5 400 kr per månad). Avtalet justeras varje år och löper till 31 mars i år. Därefter så förlängs avtalet, och i dagsläget så har jordägaren aviserat om en höjning. Men arrendatorn har inte samtyckt om höjningen och detta kommer att avgöras i arrendenämnden, säger mäklaren Jeanette Mattsson på Kjell Johanssons Fastighetsbyrå.
Arrendatorn gör ofta betydande investeringar i byggnader på arrende­tomten, därför finns det bestämmelser om direkt besittnings­skydd i jorda­balken. 

Om du anser dig ha råd med en månaadavgift på ca 5 400 kronor i månaden utöver köpet på 1,4 miljoner kronor så är det inte så mycket mer du behöver göra med tomten än att njuta av sommarkvällar med solnedgångar. 
Huset har visserligen några år på nacken, men beskrivs som “i fint skick och fullt av charm”.
– Ingenting behöver egentligen åtgärdas, men för den som vill skapa sig en riktig sommardröm är detta ett riktigt kap, säger mäklaren Jeanette Mattsson.