Säljer ett stycke kulturhistoria – Notgården från 1868

Huset är döpt efter en legendarisk veterinär. Nu säljs Not Johan Erssons vackra Notgården från 1868.
– Nuvarande ägare har förvaltat villans historia med bravur, man har gjort flertalet renoveringar så som tak, fasad och ingång, säger mäklaren Jens Bergenström på Svensk Fastighetsförmedling.

Strax söder om Borlänge ligger den lilla byn Hesse. På 1800-talet ägde en man vid namn Not Erik Görsson mycket mark här, som delades upp mellan hans barn. 
Sonen Not Johan Ersson lät bygga en praktfull villa, Notgården, och hit vallfärdade folk från södra Dalarna. Orsaken var att Not Johan hade rykte om sig att vara en alldeles särskilt skicklig hästveterinär. 

I en uthuslänga bredvid sitt praktfulla hus tog han emot hästar deras ägare. Där kunde han blanda och förvara djurmedicin och han anlade ett rum för att härbärgera långväga besökare, dessutom ordnade han ett färdstall med plats för åtta hästar. 
Det var ibland långa rader av köande hästägare som ville ha Not Johans omdöme.
Det sägs att han taxerade hästens värde med ett ögonkast och ställde genast diagnosen.
Antalet konsultationer kunde vara 100-200 per dag. 

Norgården strax söder om Borlänge.

Även idag är huset omgivet av en klassiskt lantlig idyll, med ladugårdar och små vackra lanthus som en gång i tiden ägdes av Notessläkten.
Men Notgården, som är till salu för fem miljoner kronor, anses vara ett av Tunabygdens vackraste och är ett stycke kulturhistoria i Borlänge kommun.

– Nuvarande ägare har förvaltat villans historia med bravur, man har gjort flertalet renoveringar så som tak, fasad, ingång och groventré, säger mäklaren Jens Bergenström på Svensk Fastighetsförmedling.
– Renoveringar har skett i tidstypisk stil och smälter praktfullt in i omgivningens skönhet, ett utestall/ligghall har byggts och åter går hästar och betar på marken som tillhör Notgården.

När man kliver in i huset slås man över hus ljust det är  – ” ljusinsläppet från de stora fönstren ifrån alla fyra väderstreck ger villan rymd” konstaterar mäklaren.
Dubbeldörrar i allmogestil leder in till stora vardagsrummet med kilsågat grangolv och mäklaren Jens Bergenström menar att man kan känna historiens vingslag med de stora fönstren och den imponerande takhöjden: ”den stora salen med majestätisk utsikt över åkrarna”. 

Även på övervåningen finns ett stort allrum med öppen spis och vackra trägolv. Här finns också tre av husets sovrum, där ett sovrum har utgång till balkong. 
Marken som tillhör fastigheten är på 1,2 hektar och passar en familj som vill ha hästar (och därmed följa Not Johans traditioner på 1800-talet).

Villan värms idag med elvärme/luftvärmepump och kakelugn. Driftskostnaden beräknas till 28 000 kronor per år. 
– Men kanske vill en ny ägare ha solpaneler eller ett nytt värmesystem för framtiden? gissar mäklaren Jens Bergenström.

Se annonsen här 

Vardagsrum på entrévåningen.
Entréhallen med trappa till övervåningen.
Vardagsrummet.
Köket.
Matrummet.
Salong med platsbyggda bokhyllor.
Allrum på övervåningen.
Ett av sovrummen på övervåningen.
Sovrum.
1,2 hektar tomt.
Stor tomt.
Stilig entré.
Sjö i bakgrunden.