Komikern flyttar in i svenska palatset: ”Vi kan gå vilse” 

Det är ett rejält bostadslyft för en svensk komiker. David Batra får nu flytta in i det anrika Tessinska palatset på Slottsbacken. Hustrun Anna Kinberg Batra har just tillträtt som ny landshövding över Stockholms län – och därför ska hela familjen bo i den pampiga bostaden. 
– Det är så stort! Jag tror vi kan gå vilse, säger Anna Kinberg Batra. 

Den 1 mars blev blev Anna Kinberg Batra landshövding över Stockholms län, och det är ett jobb hon ska ha de kommande sju åren. 
Med jobbet kommer även en ny tjänstebostad: Tessinska palatset alldeles intill det kungliga slottet. Högst upp på Slottsbacken i Gamla Stan har barockpalatset stått sedan 1694, efter ritningar av Nicodemus Tessin d.y.

Sedan 1968 är Tessinska palatset residens för landshövdingen – så familjen Kinberg Batra har fått packa ihop sina saker i sin Nackavilla och flytta in i det nya pampiga residenset.
– Det verkar vara första gången på över 30 år som det flyttar in en barnfamilj. Dessutom med tonåringar! Då är det ju lite att tänka på, säger Anna Kinberg Batra till Hänt.

Anna Kinberg Batra och David Batra blir grannar med kungliga slottet.

Och det är garanterat första gången på 326 år som en komiker bosätter sig i palatset. David Batra har varit en uppskattad svensk ståuppkomiker, programledare och skådespelare i drygt 20 år. Han är född och uppvuxen i Lund med en far av indisk härkomst, närmare bestämt från Punjab, och en svensk mor. Han slog igenom med TV-programmen Räkfrossa och Kvarteret Skatan med bland andra Johan Glans. 

Och David Batra kunde även göra komik av sitt förhållande med den f d moderatledaren Anna Kinberg Batra. De är gifta sedan 2002 och har en dotter. 
I ståupp-sketcherna ”Elefanten i Rummet” berättade Batra ganska ingående om hur det är att vara gift med en känd svensk politiker. Han beskrev hur märkligt livet kunde vara med ständig närvaro av livvakter från Säpo:
– Vi skulle på semester till Bohuslän och tog bilen ner. Då kör den jäkla livvakten bakom oss hela vägen. Och han är ju polis. Jag körde i 80 km/timmen hela jäkla vägen till Göteborg. 

Nu flyttar altså familjen in på den exklusiva adressen Slottsbacken 4. På en relativt liten tomt skapades ett palats i miniatyr att fungera som bostad för familjen Tessin för drygt 300 år sedan. 

Paradvåningen är bevarad i originalskick, rikt dekorerad av inkallade franska konstnärer. Bland dem skulptören Bernard Foucquet som formgav portalens rika utsmyckning med karyatider (kvinnoskulpturer). Den helt inneslutna barockträdgården återställdes under 60-talet efter Tessins egna ritningar. Och det är en riktig vacker trädgård som göms bakom husväggarna. Det är bara David Batra, Anna Kinberg Batra och deras gäster som får njuta av grönskan och utsikten här.

Det kommer nog att ta lite tid att acklimatisera sig i det nya hemmet: 
– Det är så stort! Jag tror vi kan gå vilse. Jag undrar om det spökar? sa Anna Kinberg Batra nyligen till Hänt

Anna Kinberg Batras förordnande som landshövding och chef för Länsstyrelsen i Stockholms län gäller från och med den 1 mars 2023 till och med den 28 februari 2029.
– Anna Kinberg Batra är en person med erfarenhet från såväl stat som region och kommun. Annas erfarenheter från politik och näringsliv kommer att vara en tillgång för invånarna i Stockholms län. Jag är glad att Anna Kinberg Batra har tackat ja till uppdraget, säger civilminister Erik Slottner.

Den gömda trädgården inne i Tessinska palatset.
Rum i Tessinska palatset – med en perspektivmålning som ska ge intryck av att rummet är större.
Tessinska palatsets framsida på Slottsbacken 4. Här ska familjen Kinberg Batra bo de kommande sju åren.
Tessinska palatset på 1600-talet.