Till salu för bara 350 000 kr – kan bli ett av Sveriges största hem 

Bostadsannonsen har fått många att drömma om ett extremt billigt hem på 900 kvadratmeter. Men huset i Munkfors för 350 000 kronor är långt ifrån redo för inflyttning. 
– Här krävs en stor mängd energi och kapital, huset har stått tomt i många år. Men om man lyckas så har man ett väldigt fint hus, säger mäklaren Martin Backlund på Fastighetsbyrån.

Norr om Karlstad, i hjärtat av Värmland, finns den anrika bruksorten Munkfors. Här startades järnverk redan 1670 och Munkfors är idag en av få orter i landet som fortfarande lever på sin järnhantering.
Idag består en stor del av det gamla bruksområdet av ett antal historiskt intressanta byggnader. Här finns t ext Martinverket, ett stålverk som byggdes 1877 och nu står som vid nedläggningen 1941, Brandstationen har bland många brandredskap en ångspruta från 1884 och modellmuseet som som visar bruket omkring 1890. 

Och så har vi ett gigantiskt hus som från 1848 var brukets kontor. Det huset är nu till salu för den nästan symboliska summan 350 000 kronor. 
“Byggnaden är brukets gamla kontor som uppfördes i mitten av 1800-talet. Här finns massor av charm och flertalet tidstypiska detaljer. Byggnaden rymmer 26 rum, samt tornrum och hel källarvåning” står det i Fastighetsbyrån annons.

Kontorsbyggnaden på Gamla bruket i Munkfors.

Men det är ett hus som stått tomt och kallställt länge. Vandaler var här för tre år sedan och kastade sten genom flertalet fönster, som fortfarande är krossade. 
Går det att förvandla ett så här stort hus – 900 kvadratmeter – till en privatbostad?
– Det är inte otänkbart att det går att göra om till bostad. Man har större frihet att göra om huset invändigt. Eftersom det är ett byggnadsminne så har länsstyrelsen specifika krav på vad man får göra med det utvändiga på huset, säger mäklaren Martin Backlund på Fastighetsbyrån i Sunne.

– Huset har putsad fasad, innerfönster med spröjs, valsad plåt och annat. Om man inte gör våld på detaljerna så ligger man bra till. Men en renovering kostar ju mer om det ska ske i samråd med länsstyrelsen, att renovera så som myndigheten vill ha det, säger Martin Backlund.
– Här krävs en stor mängd energi och kapital, huset har stått tomt i många år. Men om man lyckas så har man ett väldigt fint hus och ett av Sveriges största hem.

Annonsen visar inga interiörbilder, men beskriver kortfattat: på entréplan finns stor entréhall med trapp till ovanvåningen, trapp till källarvåningen, samt trapp till tornrummet. Totalt på första våningen finns 13 rum och toalettrum. Övre plan inrymmer 13 rum och toalettrum. Och i tornet finns ett rum med fönster runt om.

– Det här är ett väldigt stort hus och allt har stått avstängt och tomt. Om man köper byggnaden ska man få igång vatten och avlopp, fjärrvärme, ytskikt…ja, allt ska göras. Och vi pratar ju om 980 kvadratmeter, säger mäklaren Martin Backlund. 
– 350 000 kronor låter billigt, men det kanske inte är så roligt när man blir klar. Driftskostnaden har varit noll kronor så det är svårt göra en bedömning vad driftskostnaden blir för en så stor privatbostad.

Har intresset varit stort?
– Ja, extremt många har hört av sig. Det är dock inte bara seriösa eller kunniga spekulanter, det har varit en väldig spridning, säger Martin Backlund.
– Vi hoppas på att någon vill bevara ett fint hus, en person som brinner för en kulturhistoriskt viktig byggnad.

Se mäklarens annons här 

26 rum och ett torn – allt har stått kallställt i många år.
Granne med gamla brandstationen.
Vad kostar en renovering av det stora huset?
Munkfors järnbruk i slutet av 1800-talet.
Så här såg järnbruket ut i början av 1900-talet.