Rekordmånga vill hyra ut sina lägenheter: ”Sitter i en rävsax” 

Inflationen och de kraftigt stigande räntorna har fått rekordmånga svenskar att försöka hyra ut sin bostadsrätt i andra hand. 
– Många personer sitter i en rävsax idag. Man har stora bolån och behöver egentligen sälja, men marknaden har gått ner mycket och då vänder man sig till hyresmarknaden, säger Fredrik Strömsten, talesperson för Blocket bostad.

Allt fler svenskar vill hyra ut hela eller delar av sin bostad. Antalet annonser på Blocket bostad ökade med 75 procent mellan januari 2022 och januari 2023. Och de senaste månaderna har ökningen accelererat ytterligare. 
– Det är den största uppgång vi har sett under den perioden som vi har jobbat med bostäder, säger Fredrik Strömsten på Blocket bostad.

Ökningen beror på det ekonomiska läget med höga räntor, elpriser och inflation i kombination med en skakig bostadsmarknad.
– Många personer sitter i en rävsax idag, man sitter med stora bolån och behöver egentligen sälja men marknaden har gått ner mycket och då vänder man sig till hyresmarknaden för att hyra ut, säger Fredrik Strömsten. 
– Antingen vill man få tillskott till ekonomin och täcka sina egna kostnader, eller för att man inte fick bostaden såld. 

Fakta uthyrning 
Från och med den 1 februari 2013 har du rätt att ta ut en kostnadsbaserad hyra enligt lagen om uthyrning av egen bostad. Om du hyr ut fler än två lägenheter räknas det normalt som näringsverksamhet. Då gäller jordabalkens regler för alla uthyrningarna.

Vad är skälig hyra för en hyresrätt? 
Den som hyr ut en hyreslägenhet får ta ut en skälig hyra, i princip bara samma hyra som den själv betalar för lägenheten. Om lägenheten är möblerad kan en mindre summa för möblerna läggas på, max 15% av hyran.

Vad är skälig hyra för en bostadsrätt? 
Hyran ska täcka driftskostnader och kapitalkostnaden för bostaden, men du som hyresvärd har mer frihet att bestämma den slutliga hyran. 

Om du t ex hyr ut din lägenhet möblerad kan du öka på hyran något för att ersätta möbelslitage. Skulle din hyresgäst anse att hyran är för hög kan hyresnämnden sätta ner hyran om den påtagligt överstiger kapitalkostnaden och driftskostnaderna för bostaden.

För att ha rätt att hyra ut din bostadsrätt behöver du ett tillstånd från din bostadsrättsförening. Detta gäller dock inte om du bara ska hyra ut ett rum i lägenheten medan du själv bor kvar. Numera är det bestämt i Bostadsrättslagen att du behöver uppge skäl till att hyra ut, det behöver däremot inte vara beaktansvärtsom det krävdes tidigare. 

Du som vill hyra ut din lägenhet:
Se till att du har tillåtelse att hyra ut bostaden – du riskerar böter och i extrema fall fängelse om du inte har tillåtelse att hyra ut bostaden. Om du upplever att värden eller bostadsrättsföreningen felaktigt nekar dig uthyrning kan du vända dig till hyresnämnden för att få saken prövad. 

Gör en lista över inventarier och gå igenom skicket på bostaden. Kom överens om vad som gäller om något går sönder.

Skriv alltid kontrakt.

Du som vill hyra en lägenhet: 

Titta alltid på bostaden innan du bestämmer dig.

Betala ingen deposition innan du sett bostaden och skrivit kontrakt.

Kolla upp att hyresvärden har tillåtelse att hyra ut bostaden – annars riskerar du att förlora kontraktet och måste börja om och hitta en ny bostad.

Skriv alltid kontrakt och se till att hyresperiod, hyra (och när den ska betalas) och vad som ingår i hyran finns med. Se också till att ni är överens om vad som händer om något går sönder.

Kolla upp om du behöver skaffa en egen hemförsäkring.