Roger Akelius har under de senaste dagarna hamnat i nyheternas centrum efter ha köpt sig in i Academedias aktier med målet att förbättra den svenska skolan. Fastighetsmiljardären är idag god för över 100-miljarder kronor, men så har fallet inte alltid varit.
– Jag var fattig när jag var 20 år. Sedan dess har jag tjänat en del pengar och är uppfostrad att hjälpa andra, säger Roger Akelius till DI.
En ung Roger Akelius växte upp i Stora Mellby i Västergötland med två tomma händer utan några ekonomiska fördelar. Redan vid ung ålder fick han jobba extra på hans pappas mejeri för att tjäna pengar. Med första sommarlönen lyckades han få ihop pengar till en ny kamera skriver Affärsvärlden. Under hans uppväxt fick han ständigt testa nya saker med föräldrarnas stöd, vilket ledde till att han vid 13 års ålder köpte en buss som han inredde till en sommarstuga. Tankesättet att testa saker är något han tagit med sig på senare dagar.
– Jag säger till mina anställda att de får göra fel men de får inte repetera felen, säger han till Affärsvärlden.
Skolan var inga problem för Roger Akelius som blev gymnasieingenjör och tog teknisk examen på Lunds universitet. Redan som 23-åring blev han också anställd som lektor på Chalmers. Där märkte han att det saknades kurslitteratur om programmering vilket gjorde att han började publicera egna böcker. Under 1980-talet blev Roger Akelius känd då han publicerade flera böcker som handlade om skatt och deklaration.
– Det är skatteplanering men inte skattefusk, det är stor skillnad, säger han till Affärsvärlden.
1994 grundades fastighetsbolaget Akelius Fastigheter som idag heter Akelius Residental Property. Bolaget äger hyresfastigheter över hela världen och har idag ungefär 45 000 totalt. Bolaget har gjort sig känt för att köpa hyreshus som behöver renoveras för att sedan rusta upp dessa och ta en högre hyra. 2020 hade Akelius hyresintäkter på cirka 4,8 miljarder kronor med ett driftöverskott på 2,6 miljarder.
Idag har Roger Akelius 3 olika stiftelser med sitt säte i Bahamas. Välgörenhetsstiftelserna Akelius Foundation och Hugo Research Foundation med ett sammanlagt kapital på 95mdr, men även Grandfather Roger Foundation med 5 mdr, enligt DI. Placera stiftelserna i Sverige var aldrig ett alternativ menar han.
– Att ha en stiftelse i Sverige är otänkbart, det finns så mycket regler bland annat kring riskspridning. Jag vill bara investera pengarna i Akelius men det hade inte gått i en svensk stiftelse, säger han till Affärsvärlden.
Stiftelsen Akelius Foundation är världens största bidragsgivare till SOS Barnbyar och har totalt donerat 700 miljoner kronor till organisationen. 2016 donerade Akelius även 127 miljoner kronor till Läkare utan gränser. I slutet av februari 2022 lovade Roger Akelius att dubbla alla gåvor som getts till stöd för människor som drabbats av kriget i Ukraina. Där slutade donationen på ungefär 700 miljoner kronor.
– Jag blir bedrövad när jag besöker ett flyktingläger och ser att dessa människor måste ha enorma lidanden av politiska skäl”, säger han till Affärsvärlden.
LÄS MER:
William Karlsson bevakar ekonomi, teknik och motor och är examinerad journalist och har bland annat arbetat på Sveriges Radio och Sörmlands Nyheter.