Kunglig hovleverantör av tvål i konkurs

Ett bolag som varit kunglig hovleverantör av tvål, schampoo rengöringsmedel har försatts i konkurs. Företaget som stod listat på hovets sidor begärdes i konkurs i torsdags. Den anrika tvålföretaget har funnits sedan 1905 och firade nyligen 100 år som kunglig hovleverantör. 

Under torsdagen före midsommar försattes en kunglig hovleverantör av tvål, schampo och rengöringsmedel i konkurs. Företaget bakom Victoria Soap begärde sig själva i konkurs i Helsingborg under torsdagen, uppger Bolagsverket och och Tingsrätten i Helsingborg. Vid konkursen hade företaget 1,7 miljoner kronor i skulder hos Kronofogden. Konkursen bekräftas av konkursförvaltaren för NU.se.
– Ärendet är för nytt för att vi ska kunna kommentera, uppger Wesslau och Söderkvist Advokatbyrå.

Kort tid före konkursen ändrades namnet på företaget från Victoria Scandinavian Soap AB till det kryptiska och anonyma namnet ”Bolaget den 1 juni 2024, Helsingborg AB”, men det handlar om samma företag, Victoria Scandinavian Soap AB, som varit kunglig hovleverantör av tvål i 100 år. Bolaget var dessutom den enda tillverkaren i Norden av fasta tvålar som fanns kvar. NU.se har sökt bolaget för kommentarer utan resultat.

Bolaget Victoria Scandinavian Soap som är kunglig hovleverantör av tvålar bytte först namn och gick strax senare i konkurs.

Tidigare i år firade företaget 100 år som kunglig hovleverantör. Historien började med att företaget började leverera Cremosintvålar till det kungliga sommarresidenset Sofiero, inför deras ankomst till Helsingborg. Nu är framtiden osäker både för företaget och dess status som hovleverantör. 

Enligt senaste årsredovisningen hade bolaget 27 anställda och omsatte 89 miljoner kronor. Enligt hemsidan är Victoria Soap ett privatägt familjeföretag och har tillverkat produkter sedan 1905. I sortimentet fanns bland annat tvål, schampo och rengöringsmedel. 

Det är H.M. Konungen själv som avgör vilka företaget som får bli kungliga hovleverantörer. För att bli hovleverantör ska företaget leverera varor eller tjänster till någon medlem av kungafamiljen. Ett krav är att man ska ha skött ekonomin oklanderligt och utnämningen kan när som helst återkallas. 
– För att kunna bli utnämnd till Kunglig Hovleverantör måste företaget ha bedrivit verksamhet i minst fem år och ha skött sin ekonomi på ett klanderfritt sätt, uppger hovet på hemsidan för kungliga hovleverantörer.  

Kungafamiljen kommer dock att kunna tvätta sig med två och schampo även fortsättningsvis. Även Barnängen är kunglig hovleverantör så den kungliga tvagningen och hygienen tycks vara säkrad. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt