Se upp för ägg med miljögifter. Ett nytt test från Råd & Rön avslöjar att ekologiska svenska ägg har miljögifter i form av dioxiner, PCB och PFAS. Halterna är så höga att små barn inte bör äta mer än tre ägg i veckan av de värsta äggen.
Påsken närmar sig och då äter vi mer ägg än vanligt under året. Men det kan finnas miljögifter i svenska ägg som gör att du inte bör äta för många under en vecka. De ekologiska äggen innehåller märkligt nog mer miljögifter än konventionella ägg. Orsaken är att ekohönsen äter fiskmjöl som innehåller miljögifter. Halterna är så höga att barn inte bör äta mer än några ägg i veckan, enligt gränsvärdena.
När det gäller dioxin är sex ägg gränsen för dioxin för ett barn som väger tio kilo för de mest förorenade äggen. När det gäller PFAS bör inte ett litet barn äta mer än tre ägg i veckan av äggen med högst PFAS-halt. Och då har ändå inte andra livsmedel med PFAS räknats in.
För en vuxen bör man inte äta mer än 21 ägg per vecka för att inte nå över gränsen för veckointag för PFAS på ägget med högst halt. När det gäller dioxin bör en vuxen iäta mindre än 45 ägg för det mest förorenade ägget. Det kan låta mycket, men 21 ägg är bara tre om dagen.
– Det är inte bra för immunförsvaret, och kan påverka hjärnans utveckling och kan ge ökad risk för olika former av cancer, säger Anna Edberg, ansvarig för livsmedelstester på Råd & Rön, till TV4.
Ägget med högst PFAS-halt: Kronägg Eko
PFAS4 | 0,23 µg/kg |
Dioxiner och dioxinlika PCB | 0,201 pg/g fett |
Ägget med högst dioxinhalt: Lantägg Eko
PFAS4 | 0,069 µg/kg |
Dioxiner och dioxinlika PCB | 0,442 pg/g fett |
Rutinerad journalist som skriver om bostad och ekonomi. Nås på [email protected]