Stort prisfall: Så lite kostar ett elbilsbatteri idag

Ett enormt prisras på batterier i Kina gör det nu billigare att tillverka elbilar än bilar med förbränningsmotor. På bara ett år har priset på LFP-batterier mer än halverats. Priset på färdiga batteripaket har för första gången fallit under den magiska 100-dollarsgränsen per kilowatttime. 

Länge har det sagts att gränsen 100 dollar per kilowattimme är en brytpunkt då elbilar blir billigare att tillverka än bilar md förbränningsmotor. Den dramatiska utvecklingen på batterimarknaden i Kina har gjort att vi redan nu är där, uppger Bloomberg

På bara ett år har priserna på de billigare koboltfria LFP-batterierna med järnfosfatkemi rasat med 51 procent. De kostar nu endast 53 dollar per kilowattimme på cellnivå. Det gör att elbilar nu kan säljas till riktigt låga priser, rapporterar Carup. Orsakerna till prisfallet är flera. Dels har råvarupriserna för batterimineraler rasat, dels gör överkapacitet hos batterifabriker att priserna pressas. 

LFP-batterier kostar nu 75 dollar per kWh på batteripacksnivå. En av bilarna som använder celltypen är instegsmodellen av Volvo EX30.

Att producera ett batteripaket kostar nu inte mer än 75 dollar per kWh, vilket innebär att ett batteripaket på 60 kWh kostar omkring 45 000 kronor att tillverka. Enligt Bloomberg har detta gjort att en elbil nu är billigare än en traditionell bil med förbränningsmotor att tillverka. I Kina har skiftet redan skett.

Problemet med överkapacitet tros dock bli ännu värre och priserna kan pressas ytterligare, vilket är dåliga nyheter för till exempel Northvolt. I Kina utnyttjas bara 43 procent av kapaciteten i batterifabrikerna. 
LÄS MER: