Rolls-Royces nya mini-kärnkraftverk byggs klart

Rolls-Royce har nu fått finansiering för att och bygga sin tre meter långa kärntekniska mikroreaktor. Reaktorn, som förväntas vara klar till 2030, ska kunna användas både på jorden, i rymden och på månen. 

En av Rolls-Royce-ingenjörernas viktigaste projekt de senaste åren, den endast tre meter långa mini-kärnreaktorn, har fått finansiering från British Space Agency genom National Space Innovation Programme, uppger The Engineer. Den brittiska rymdorganisationen finansierade den första delen av reaktorkonstruktionen med 2,9 miljoner pund. Nu avslöjar Rolls-Royce att de fått ytterligare 4,8 miljoner av rymdstationen för att färdigställa och bygga reaktorn. Hela den godkända budgeten ligger nu på 9,1 miljoner pund.

Rolls-Royce menar att kraften som reaktorn kan producera är ett intervall mellan 1 MW och 10 MW. Det möjliggör många användningsområden för reaktorn. På jorden skulle den kunna generera el till ett litet område med ett fåtal hus och verksamheter. I rymden skulle reaktorn kunna producera tillräckligt med el för att täcka behovet hos ett rymdfarkost, en ultrapresterande satellit eller en bas på månen. Ett flygtest för att se till att reaktorn fungerar i rymdförhållanden menar Rolls-Royce ska genomföras senast år 2030.

Visualisering av mini-kärnreaktorn i ett litet område på jorden. Foto: Rolls-Royce.

LÄS MER: