Stor förändring i säkerhetskontrollen på Arlanda

Trots miljardinvesteringar i nya säkerhetskontroller tvingas nu Arlanda flygplats backa och återinföra gamla handbagage-regler från och med den 1 september. Anledningen är ett nytt beslut från EU.
– Från och med den 1 september 2024 kommer den högsta tillåtna storleken för enskilda vätskebehållare att återgå till standarden 100 ml, skriver Europeiska kommissionen i ett uttalande.

Arlanda flygplats investerade över 5 miljarder kronor för att modernisera sin säkerhetskontroll och underlätta för resenärer och öppnade förra sommaren efter många års byggarbete. Då var planen att alla resenärer skulle slippa 100-millilitersregeln i all framtid. Nu kommer EU med ett enormt bakslag.

Från och med den första september i år får resenärer återigen bara ta med sig flaskor som är mindre än 100 milliliter. Bakom regeländringen ligger ett beslut från Europeiska kommissionen, som säger att det beror på tekniska svårigheter, och inte något nytt hot.
Denna försiktighetsåtgärd är inte ett svar på något nytt hot utan tar upp ett tillfälligt tekniskt problem, som vidtas i linje med EU:s internationella samarbetspartners, skriver EU-kommissionen.

Hur precis de nya reglerna kommer att se ut på Arlanda från och med den första september är fortfarande oklart.
Swedavia har inlett ett arbete för att säkerställa implementeringen av de förändrade EU-reglerna. Vi behöver invänta Transportstyrelsens nationella tolkning av EU-beslutet innan vi kan ge besked om hur vi kommer att hantera detta operativt. Vi gör allt vi kan för att begränsa effekten av det nya EU-beslutet när det gäller påverkan ​på genomströmning och resenärsupplevelse i säkerhetskontrollen i Terminal 5, säger Karl Eklund, flygplatschef Stockholm Arlanda Airport.

LÄS MER: