Telias slakt – 1000-tals svenskar får gå

Telia lanserar ett omfattande sparprogram där flera tusen tjänster försvinner. Nedskärningarna ska leda till 2,6 miljarder besparingar årligen.
– Det är nödvändigt för att säkerställa Telias långsiktiga framgångar, säger Patrik Hofbauer, Telias vd.

Telia går ut med att de ska spara 2,6 miljarder kronor om året, rapporterar DI. Teleoperatören kommer därför varsla runt 3 000 anställda under resterande delen av 2024.
– Det här är ett tufft beslut, men ett som är nödvändigt för att säkerställa Telias långsiktiga framgångar, säger Patrik Hofbauer, Telias vd.

Nedskärningarna i personalen omfattar cirka 15 procent av personalstyrkan, baserat på de ungefär 18 000 anställda och 1 370 konsulter som företaget hade vid slutet av förra året. Fackliga förhandlingar har ännu inte genomförts.

Alla delar av bolaget kommer påverkas, men främst sker omorganisationen i de centrala och gemensamma avdelningarna. Fler jobb förväntas alltså försvinna där än i de lokala avdelningarna i de länder där Telia är verksamt. Vissa funktioner och beslut som tidigare hanterades på en central nivå kommer istället skötas av enheter i de enskilda länderna.

– Jag ser framför mig att förändringsprogrammet inte bara kommer att resultera i ett bolag som är enklare och snabbare i beslutsfattande och kommersiellt genomförande, utan också hjälpa oss att växa vår verksamhet och generera tillräckligt med kassaflöde så att vi kan göra nödvändiga investeringar och täcka vår utdelning, då vi står fast vid vår utdelningspolicy, säger Patrik Hofbauer.

Kostnaderna för omstruktureringen beräknas hamna på 1,4 miljarder kronor för 2024, men enligt bolaget kommer det inte påverka den ekonomiska prognosen för i år.
LÄS MER: