Northvolts kris: Jobbslakt och stängd fabrik

Krisen tvingar nu Northvolt till akuta besparingsåtgärder. Personal på Northvolts kommer sägas upp. Trots att produktionen knappt startat läggs katodfabriken Northvolt Ett Upstream 1 i Skellefteå i malpåse. 
– Det kommer tyvärr att innefatta några svåra beslut om storleken på vår personalstyrka, uppger Northvolt.

Den svenska batteritillverkaren Northvolt skakas av en ekonomisk kris, trots att de knappt börjat leverera batterier, skriver Carup.  Enligt uppgifter från i fredags brottas bolaget med akuta likviditetsproblem. Idag kommer Northvolt med ett stort sparprogram i en pressrelease. Personal på företaget kommer att sägas upp, bekräftar Northvolt

– De kostnadsbesparande mekanismerna som krävs för att Northvolt ska kunna uppfylla sitt kärnmål att fokusera på storskalig celltillverkning kommer tyvärr att innefatta några svåra beslut om storleken på vår personalstyrka för att matcha behoven i en reducerad verksamhetsskala, skriver bolaget.

Delar av Northvolt Ett i Skellefteå läggs i malpåse. Det handlar om fabriken Northvolt Ett Upstream 1 som skulle tillverka katoder.

Dessutom kommer en del av fabriken, Northvolt Ett Upstream 1, att läggas i malpåse på obestämd framtid. Northvolt bekräftar att det kommer att leda till personalneddragningar. 
– Med den strategiska översynen som nu pågår måste vi vidta tuffa åtgärder i syfte att säkra grunden för Northvolts verksamhet och för att förbättra vår finansiella stabilitet och stärka vårt operativa resultat, säger vd Peter Carlsson i ett pressmeddelande.

Northvolt ska nu rikta in sig på storskalig celltillverkning för att minska kostnaderna. De vill få igång produktionen på Northvolt Ett i Skellefteå, men lägger samtidigt ner fabriken Northvolt Ett Upstream 1 i Skellefteå. Fabriken är en produktionsanläggning för katoder. För Skellefteå kommer det att innebära minskade arbetstillfällen och IF Metall har blivit kallade till förhandlingar.

– Det är inte oväntat. När man tittar på utvecklingen i Europa så signalerar en del biltillverkare att man måste senarelägga produktionen av elektrifierade bilar. Volvo var det senaste exemplet‚ säger Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande, till DI.se.

Så tvingas Northvolt spara pengar: 

  1. I Skellefteå, Sverige, avser Northvolt att lägga verksamheten vid Northvolt Ett Upstream 1 produktionsanläggning för katodaktivt material till vård och underhåll tills vidare. Detta motiveras av en nödvändighet att effektivisera driftskostnaderna, samt optimera sekvenseringen av Northvolt Etts upprampning.
  2. I Borlänge kommer Northvolt Fem-programmet på Kvarnsveden att avslutas. Platsen förvärvades av Northvolt 2022 och var tänkt som en ny anläggning för produktion av katodaktivt material. Northvolt har slutit avtal om försäljning av tomten.
  3. I Gdańsk, Polen, strävar Northvolt efter att säkerställa Northvolt Systems framgångsrika framtid, inklusive Northvolt Dwa, Europas största produktionsanläggning för batterisystem. För att möjliggöra detta kommer Northvolt att inleda diskussioner med potentiella framtida partners och investerare som kan kapitalisera produktionen av batterisystem och batteripaket.
  4. I Kalifornien, USA, har Northvolt redan meddelat sin avsikt att integrera sitt dotterbolag Cuberg och litiummetallteknologi i Northvolt Labs, Sverige.
    Källa: Northvolt

LÄS MER: