Säljer unika svenska boendet – rälsen ingår i köpet

Nu har du chans att köpa ett av Sveriges mest unika boenden. Johan Falks egenbyggda bostad med räls, hjul och tåginredning, är nämligen nu till salu.
– Det känns inte sorgligt. Vi har träffat en massa roliga människor, men nu är det gjort, nu ska vi gå vidare, säger han till Hallands Nyheter.

På en gård i Stockared i Fjärås bor Johan Falk tillsammans med hans hustru Anette. Utöver hästar, en hage och en stor villa, så har de även något som inte många andra har på tomten. Nämligen en bostad som ser ut som en tågvagn med hjul och räls.
– Min fru ville ha ett attefallshus på gården, men det tyckte jag lät tråkigt. Tåg däremot, är kul, säger han till Hallands Nyheter.

Han började leta efter inspiration från de amerikanska tågen som gick mellan öst och väst i slutet av 1800-talet, och då Johan Falk är händig, så tog han uppdraget på stort allvar. Från början var tanken att köpa en äkta tågvagn, men det visade sig vara krångligare än förväntat.
– Vi var och tittade på en som var 23 meter lång och vägde 40 ton. Det gick inte, det var för stort.

Foto: Airbnb
Foto: Airbnb

Paret var därför tvungna att bygga tågbostaden från grunden 2017. Arbetet tog sin tid, och efter att ha arbetat med markarbete, räls och hjul blev grunden till huset klart. Därefter tog det ytterligare ett år för Johan och Anette för att få till inredningen i vagnen, då de köpte majoriteten av prylarna på loppis och Marketplace.

Själva boendet är i princip en 55 kvadratmeter stor lägenhet, och sedan 2020 har familjen Falk hyrt ut stugan genom Airbnb som genom åren har fått besök av människor från olika delar av världen.
– Det är folk som varit på resande fot som stannat till. De flesta har sovit här en till två nätter, men några var här i åtta dagar. Det har varit norrmän, danskar, tyskar mest, men det är några enstaka som har kommit längre ifrån än så.

Foto: Airbnb
Foto: Airbnb
Foto: Airbnb

Nu ser dock Johan Falk slutet på tunneln. Både tågvagnen och stommen ligger idag ute till försäljning och budgivning pågår. Trots alla timmar han lagt ner, är han inte särskilt tungsint över sitt beslut. Vagnens framtid är ännu oviss, men Johan ser framför sig att det kan användas på ett bra ställe.
– Jag ser framför mig att den kan stå på en camping, som ett showcase. Eller på en anläggning med järnvägstema. Eller också kan man ha det som övernattningslägenhet för släkt och vänner som kommer på besök, säger han till HN.
LÄS MER: