Nu blir det förbjudet att kasta strumpor i soporna

Snart blir det förbjudet att slänga gamla kläder i soporna. Håliga strumpor och utnötta skjortor måste istället återvinnas – men hur det ska gå till är ännu oklart.
– Även om vi samlar in och sorterar kommer vi att få problem med avsättning, säger Jon Nilsson-Djerf.

Efter årsskiftet blir det förbjudet att slänga textilier i hushållssoporna, rapporterar GP. Ansvaret för att samla in textilavfallet hamnar på kommunerna, men om det förblir så vet man inte. EU-parlamentet ska i höst rösta om en lag om producentansvar, som skulle göra det obligatoriskt för företag som säljer textilprodukter att också ansvara för återvinningen.

– Med det nya förslaget blir det upp till varje medlemsland att besluta hur producentansvaret ska bli, säger Jon Nilsson-Djerf, rådgivare för materialåtervinning vid Svenskt avfall.

Eftersom man ännu inte vet var ansvaret slutligen kommer läggas har kommunerna svårt att fatta beslut kring insamlingen av textilier.

Hur avfallet ska sorteras är nästa bekymmer. Det som går att återanvända eller återvinna ska sållas bort från det som blir avfall. I nuläget har man inte kapaciteten att samla in och sortera stora mängder kläder i Sverige, utan majoriteten exporteras till andra länder och sorteras där.

Materialåtervinningen kan bli den svåraste biten, enligt Jon Nilsson-Djerf.

– Även om vi samlar in och sorterar kommer vi att få problem med avsättning. Det pågår mycket forskning om att materialåtervinna textil, men väldigt lite återvinns. Tekniken är inte tillräckligt långt fram, säger han.

Varje år hamnar nästan åtta kilo textilier i hushållssoporna och dubbelt så mycket kläder slängs i soporna istället för att återvinnas.
LÄS MER: