Balanstestet som avslöjar om du lever länge

Ny forskning har kommit fram till att de med bra balans också lever längre. Med ett enkelt test kan man se hur det ligger till med balansen. Men för de som misslyckas finns det saker att göra.

Ett enkelt balanstest kan visa dina chanser att leva längre. Det visar en ny studie, skriver norska Forskning. Testet är mycket enkelt och går ut på att man ska stå på ett ben i tio sekunder. De som inte klarar testet löper dubbelt så hög risk att dö inom tio år, enligt studien.

En av fem forskningsdeltagare klarade inte provet. Ju högre upp i åldrarna personerna var, desto mindre var sannolikheten att de klarade testet. 95 procent av alla mellan 51 och 55 år gamla klarade att hålla balansen i tio sekunder, medan hälften mellan 71 och 75 misslyckades. Sju år efter testerna följde forskarna upp deltagarna. Då hade över 17 procent av de som inte klarat testet gått bort.

Forskaren: “Låter rimligt”

Linda Hildegard Bergersen, professor i fysiologi vid Oslos universitet, forskar om åldrande och delar sin syn på studieresultatet.
– Jag tänker genast att det låter rimligt, säger hon.

Bra balans är en indikation på bra hälsa, menar Hildegard Bergersen. Men det finns saker att göra för de som inte klarar testet.
– Jag brukar rekommendera folk att ge sig ut i skog och mark. Där är marken ojämn och man får bättre balans, säger Hildegard Bergersen.
Forskaren rekommenderar också att köpa en balansbräda för att träna upp balansen.

LÄS MER: