Ny EU-lag kan förbjuda begagnade mobiler

En ny europeisk lagstiftning kan nu förbjuda försäljning av begagnade mobiltelefoner. I slutet av detta år ska alla elektroniska produkter ha USB-C som laddningsport. Ett nytt krav som nu kan få stora konsekvenser för andrahandsmarknaden.

Under det senaste decenniet har Europaparlamentet vid flera tillfällen krävt en gemensam laddare för att minska antalet olika, utan någon vidare framgång. Till slut lade EU-kommissionen fram ett lagförslag som godkändes 2022, och nu har en överenskommelse nåtts som gör det möjligt för européer att använda en gemensam laddare för alla sina enheter i slutet av detta år, USB-C, uppger The Register.

– Den gemensamma laddaren kommer äntligen att bli verklighet i Europa. Vi har väntat mer än tio år på dessa regler, och vi kan äntligen lämna det nuvarande överflödet av laddare i det förflutna, säger föredragaren Alex Agius Saliba år 2022 på ett pressmeddelande i Europaparlamentet.

Snart är det möjligt för européer att använda USB-C för alla sina enheter.

Lagändringen gäller endast nya importerade produkter, men även andrahandsmarknaden kan påverkas av det nya beslutet. Enligt analysföretaget CCS Insight har EU den största andrahandsmarknaden för mobiltelefoner.

Under 2023 såldes 27 miljoner begagnade Iphones i regionen, vilket utgör mer än hälften av alla telefoner som såldes på andrahandsmarknaden. Apple som dock motsatte regeländringen i flera år kan nu behöva skicka de äldre modellerna någon annanstans.

För närvarande importeras 12-15 miljoner begagnade Iphones, främst från USA och Japan, och säljs på den europeiska andrahandsmarknaden. Denna import kan nu stoppas abrupt, vilket kan få betydande konsekvenser för hela marknaden, enligt CCS Insight. Över 60% av den europeiska marknaden för begagnade smartphones kommer inte att vara kompatibla med USB-C när lagen träder i kraft.

Under 2023 såldes 27 miljoner begagnade Iphones inom EU.

CCS Insight förutspår därmed att utbudet år 2025 kommer att minskas med två av fem enheter, vilket motsvarar 8 miljoner smartphones och ett försäljningsvärde på 2 miljarder euro. Trots att förbudet enbart gäller importerade modeller, så kan begagnade telefoner med “fel” portar fortfarande säljas inom medlemsländerna.

Alex Agius Saliba lade ett citat i Europaparlamentets pressmeddelande 2022, att han trots allt tror att denna lagändring är till det bättre.
– Denna lag gör det möjligt att utveckla innovativa laddningslösningar i framtiden, och det kommer att gynna alla – från frustrerade konsumenter till vår sårbara miljö, skriver han och fortsätter:

– Detta är svåra tider för politiken, men vi har visat att EU inte har slut på idéer eller lösningar för att förbättra livet för miljontals människor i Europa samt inspirera andra delar av världen att följa efter.
LÄS MER: