SpaceX fångade raketbooster med mekaniska armar

Space X lyckades under söndagen med att fånga sin egen raket “Starship”. Efter 7 minuters flygning och med hastigheter upp mot 4000 km/h hörs applåder och jubel i kontrollrummet när starttornets mekaniska armar fångar boosterraketen kontrollerat nere på jorden igen.
– En dag för historieböckerna, sa ingenjörer på SpaceX när startraketen landade säkert, enligt BBC.

Elon Musks rymdföretag SpaceX genomförde i söndags sin femte testflygning av rymdraketen “Starship” i Texas. “Starship” består av två delar: en startraket, även kallad booster, och en övre sektion som kan transportera last eller astronauter till omloppsbanan. Livestreamen från uppskjutningen visar hur den 125 meter höga rymdfarkosten, som är den kraftfullaste som någonsin konstruerats, lyfte från anläggningen klockan 14:25 svensk tid. Chanserna för att boosterraketen, även kallad “super heavy booster”, skulle göra det omöjliga möjligt och fångas så rent vid första försöket var därför mycket små.

Men under testet lyckades den 70 meter långa boosterraketen inte bara flyga tillbaka till jorden, utan fångades dessutom upp av starttornets mekaniska armar, eller “chopsticks” som de också kallas. Elon Musk skriver på X och hänvisar till landningen som ett “stort steg mot att göra mänskligheten multiplanetär”, och fick många gratulationer.

Foto: X / @SpaceX
Foto: X / @SpaceX

– När vi förbereder oss för att åka tillbaka till månen, kommer fortsatta tester att förbereda oss för de djärva uppdragen som ligger framför oss – inklusive till månens sydpolsregion och sedan vidare till Mars, skrev Bill Nelson, NASAs chefsadministratör på X.

Genom att låta boosterraketen landa säkert istället för att krascha, gör att delar av raketen kan återanvändas vid nästa uppskjutning. SpaceX mål är att göra rymdindustrin mer lik flygindustrin, där rymdskepp kan landa säkert, repareras, tankas och därefter skjutas upp på nytt. De har redan infört denna teknik för den nedersta delen på Falcon 9-raketerna, vilket kraftigt har minskat kostnaderna för att skicka upp bland annat astronauter och satelliter till jordens omloppsbana, skriver DN.

Elon Musk vill ta “Starship” till månen och även hela vägen till Mars, och planerar att göra det redan år 2026. Därför återstår det att se om företaget klarar av att hålla tidsplanen.
Bild: SpaceX
LÄS MER: