Elon Musk får Nasa-kontrakt – ska förstöra rymdstation

Elon Musks rymdfartsföretag SpaceX har tilldelats en speciell uppgift av rymdorganisationen Nasa. Nu ska SpaceX bygga en farkost för att förstöra den internationella rymdstationen ISS efter att den avvecklas. Space X har nu skrivit kontrakt med NASA på 843 miljoner dollar. 

ISS har drivits sedan 1998 i ett internationellt samarbete mellan 16 länder och fem rymdstationer. Stationen är lika stor som en fotbollsplan och räknas till det största konstgjorda föremålet i rymden. Stationen kostade över 100 miljarder dollar att bygga, men nu ska det bort med hjälp av Elon Musk och SpaceX. NASA har gett SpaceX i uppdrag att utveckla en farkost som på ett säkert och kontrollerat sätt ska förstöra rymdstationen ISS. Det efter att den går i pension år 2030, det rapporterar CNBC

Kontraktet, på 843 miljoner dollar, fastställer att SpaceX ska bygga farkosten US Derbyt Vehicle. Farkosten ska på ett säkert och kontrollerat sätt kunna styra ISS från omloppsbanan in i jordens atmosfär.
“Det är avgörande att förbereda sig för en säker och ansvarsfull avveckling av den internationella rymdstationen på ett kontrollerat sätt”, skrev NASA i ett pressmeddelande. 

LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt