Viktig ändring inför vinterdäcksbytet – så gör du rätt

Nu ändrar däckbranchen sina tidigare rekommendationer för däckbyte. Följer man inte de nya råden kan det i västa fall få förödande konsekvenser.
– I värsta fall kan däcken falla av, säger Pontus Grönvall på Däckspecialisternas Riksförbund
.

Vintern närmar sig och snart är det dags att byta till vinterdäck. Tidigare rekommenderade däckbranschen att efterdra bultarna på hjulet. Nu går de istället ut och avråder ifrån detta då det kan förstöra såväl bultar som gängor på däcken.
–Ja, i värsta fall kan däcken falla av, därför vill vi uppmana alla som byter däck själv att inte efterdra, utan efterkontrollera, säger däckexperten Pontus Grönvall, till Carup.

En rapport från Svenska däcksäkerhetsrådet visar att omkring 900 svenska bilolyckor varje år orsakas av tappade hjul efter hjulskiften. Drygt 5 000 personer har deltagit i en undersökning våren 2023.
– Det handlar om att göra rätt vid däckskiftet, till exempel hålla rent, dra åt lagom hårt och sedan att kontrollera att bultar eller muttrar sitter korrekt efter 5 till 10 mils körning, säger Cecilia Blom Hesselgren, Bilprovningen.

Gunde Svan har tidigare tipsat om däckbytet. Nu förtydligar däckbranschen att du inte ska efterdra för hårt. Använd helst en momentnyckel.

Pontus Grönvall uppmanar även att dra åt lagom hårt och använda en momentnyckel för bästa resultat. Är man däremot osäker på vad som är rätt åtdragning för din bil så finns det ett snabbt och säkert sätt att ta reda på detta. 
– Det bästa är om man går till instruktionsboken och ser efter. Där ska det stå och så kan man använda en momentnyckel, då är det inga problem att spänna precis lagom, säger Pontus Grönvall. 
SÅ GÖR DU BYTET RÄTT – LÄS MER PÅ CARUP

LÄS MER: