Experten varnar: Byt däck trots bra mönster

Motorexperten Fredrik Grufman varnar för gamla däck. Trots bra mönster kan  däcken vara farliga vilket många missar.
– Håll koll på datumen och var inte en trafikfara, säger Fredrik Grufman. 

I ett klipp förklarar Fredrik Grufman hur mönsterdjupet inte säger hela sanningen om hur ditt däck faktiskt mår, rapporterar Carup. Enligt honom kan mönsterdjupet hålla i flera år medan gummiblandningen i däcket brukar ta slut långt innan dess. Därför är det viktigt att hålla koll på hur gamla dina däck faktiskt är. Särskilt nu på sommaren då många entusiastbilar rullar med däck som inte slits så mycket.
– Byt däck i tid även om de är godkända rent formellt för att de har mönster kvar, säger Fredrik Grufman. 

Grufman visar även upp i klippet vart du kan se hur gamla dina däck faktiskt är. Det är fyra siffror där de första indikerar vilken vecka och de två sista vilket år däcken tillverkades.  Vi på Carup har tagit del av berättelser från flera läsare som köpt däck i tron att de var nya. En läsare köpte nya däck som sedan visade sig vara 10 år gamla.
– Hur många olyckor beror på torra hårda däck?! Ingen kollar! Inte ens däckens djup! Mina hade 6 mm sa verkstan! Bra men hårda! Man blir förbannad!, skriver läsaren. 

De sista fyra siffrorna i DOT-numret är vanligen tillverkningsveckan och året. Ibland kan koden sitta på insidan av däcket. Bild: Continental

En annan läsare bytte fyra däck för ett “bra pris” på inrådan av en verkstad. Det verkstaden glömde att berätta var att däcken insändaren fick var gamla. Något som var nära att få ödesdigra konsekvenser.
– Det resulterade i att jag senare den sommaren fick ringexplosion i 140 km/h i mittenfilen på en 6 filig vältrafikerad motorväg. Det hände utanför staden Orange i södra Frankrike, när vi var på väg hem efter en resa till Medelhavet. Hela vänster framskärm slets sönder av det trasiga däcket. Jag lyckades kryssa bilen mellan omkringvarande bilar, in i säkerhet till vägkanten, där jag, min fru och mina barn chockade kunde andas ut. En verklig nära-döden-upplevelse!, skriver läsaren. 

Carup har tidigare skrivit om hur viktigt det är med att kolla åldern på dina däck. Det finns idag inga lagar eller regler hur ett gammalt däck får vara, men däcken hårdnar och bli mer sköra när de åldras och får sämre säkerhetsegenskaper. En viktig faktor här är också vid vilken temperatur de lagrats.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt