Ny finsk F1-båt flyger fram på vattnet

Om du har över två miljoner kronor att spendera kan du nu köpa en flygande båt. Den finska F1-bilen Foilone Pegasus har nu blivit till en form av en fritidsbåt, utrustad med bärplan för att flyga över vattnet.
– Foilone Pegasus var namnet och med sin minimala design är detta en båt som inte liknar något annat, skriver Alfred Ahlberg i en artikel på Skippo.

De senaste åren har fokuset kring att utveckla energieffektiva båtar, som på olika sätt minskar både bränsleförbrukning och miljöpåverkan, ökat. Den nya finska uppfinningen är en båt som är utrustad med bärplan, som åtminstone i teorin, gör att den kan flyga energisnålt över vattenytan.

Båten är mycket lätt att få upp i flygande läge tack vare sin extremt låga vikt på 128 kilo, eller 200 kilo med batterier.
– Den låga vikten har uppnåtts genom att bygga skrovet i kolfiber. Designen, inspirerad av 1960-talets Formel 1-bilar, är inget annat än slående, skriver Alfred Ahlberg på Skippo.

Drivlinan utgörs av en 18,8 kilowatt elmotor, och tillsammans med de medföljande batterierna på 5 kWh vardera kan man räkna med en räckvidd på cirka 40 sjömil med en fart på runt 20 knop. Med tanke på att designen är som en gammal formel 1-bil är det inte svårt att förstå att utrymmet eller praktikaliteten inte har varit någon större prioritering. Utan istället är det framför allt en upplevelsemaskin, en vattenleksak, byggd för att flyga fram över vattnet. Prislappen på Foilone Pegasus: över 2,1 miljoner kronor.
LÄS MER: