En gigantisk havsbaserad vindkraftspark planeras att producera tillräckligt med el för att försörja 2,67 miljoner hushåll i Kina. Målet med projektet är att minska landets beroende av fossila bränslen och att reducera utsläppen av växthusgaser.
– Projektet är det första och största i sitt slag i världen, säger bolaget i ett pressmedelande.
I havet utanför Dongying, Shandongprovinsen i Kina, växer världens största havsbaserade solcellspark fram. Projektet, som leds av statliga CHN Energy, som påstås vara den största i sitt slag. När det är helt klart ska det kunna producera el för att täcka behovet hos 2,67 miljoner hushåll, uppger Interesting Engineering.
Solcellssparken täcker en yta på cirka 1 223 hektar med en total installerad kapacitet på 1 gigawatt. När det är fullt i drift förväntas projektet generera 1,78 miljarder kilowattimmar el årligen.
– Detta motsvarar att spara uppskattningsvis 503 800 ton standardkol och minska koldioxidutsläppen med 1,3447 miljoner ton”, anmärkte företaget.
Solcellsparken utmärker sig inte bara genom sin kapacitet och storlek, utan också genom att den använder även ny och innovativ teknik.
– Detta globalt banbrytande initiativ har 2 934 PV-plattformar installerade med hjälp av storskaliga offshore stålfackverksplattformar med fasta pålfundament. Varje plattform är 60 meter lång och 35 meter bred, tillade pressmeddelandet.
Projektet utanför Dongying godkändes av Kinas statliga råd och ministeriet för naturresurser i juli 2024. Redan samma månad påbörjades arbetet med parken. Nu i dagarna har den framgångsrikt kopplat sin första sats solcellsenheter till nätet, skriver Power Techology.
LÄS MER:
Leah Ganerud är examinerad journalist och bevakar ekonomi och tech för NU.se