Den nya flödesbaserade elmodellen väcker stark kritik. Modellen ser ut att agera krycka åt Norges svaga stamnät. Samtidigt är det mycket vi inte längre vet om elnätet i Sverige – viktig information har hemligstämplats.
Det omdebatterade, kritiserade och försvarade nya beräkningssystemet för elen infördes 29 oktober. Nu har det snart gått en månad med den flödesbaserade kapacitetsberäkningsmetoden, som enligt Svenska Kraftnät infördes för att jämna ut elpriserna både i Sverige och Europa. Kritiker menar dock att resultatet blivit ett dyrare och mer ojämnt elpris. Skillnaderna mellan södra och norra Sverige i spotpris ser hittills ut att ha blivit rekordhöga.
Mats Nilsson är elmarknadsexpert och docent i miljöekonomi vid Södertörns högskola. Han är en av flera högljudda kritiker till metoden. Han menar att det är Norge som vinner på metoden.
– Vi har en väldigt tydlig förlorare, det är Sverige, säger han till NU.se.
En stor del av kritiken handlar om så kallade flaskhalsar i det svenska elnätet. Flaskhalsar är områden där elen inte kan flöda fritt mellan olika delar av landet på grund av begränsad kapacitet. Det innebär begränsningar i hur mycket el som kan importeras och exporteras.
Med den nya modellen är de svenska flaskhalsarna sammanlänkade med det norska nätet, vilket gör att Norge får billigare el, på bekostnad av Sverige.
– Flaskhalsarna i Sverige betyder jättemycket för Norge, säger Mats Nilsson.
Norge har ett svagare stamnät än vi har i Sverige. Men nu slipper vårt grannland oroas över det, billig el kommer nu från Sverige till dem.
– Norrmännen får lägre pris. Jag kanske låter som en konspirationsteoretiker, men jag har så mycket på fötterna att jag törs säga det, säger Mats Nilsson.
En annan del av kritiken rör att Svenska Kraftnät har hemligstämplat detaljer om elnätet som ingår i den nya modellen. Det gör det svårt för elproducenter och andra aktörer, eftersom det inte går att få fullständig information om var flaskhalsar och begränsningar finns.
– Man är helt blind, det svenska nätet är som en vit fläck. Det gör det svårare att fatta produktionsbeslut, säger elmarknadsanalytikern.
Att informationen gjorts hemlig hävdar man är på grund av terrorhot. Om andra kan veta var de svenska nätelementen finns kan man lättare slå ut elen i landet. Sverige är det enda land som hemligstämplat detta, i andra länder där denna information är offentlig. Han tror inte att det är terrorhot som ligger till grund för beslutet.
– Det är rent nonsens, säger Mats Nilsson.
Samtidigt kan han och många andra aktörer numera inte längre förstå elpriserna i Sverige, eftersom man inte vet hur elflödet går.
– När all information är borta kan man inte heller förstå varför priserna ser ut som de gör, säger han.
Svenska Kraftnät delar inte Mats Nilssons bild av den nya elberäkningsmodellen och menar att den har fördelar för både Sverige och Europa. Vi är fortfarande i ett tidigt skede med modellen, och det återstår att se vilka långsiktiga effekter den kommer att ha.
LÄS MER:
Mauritza Klingspor är examinerad journalist med erfarenhet från nyhetsbyråer och dagspress.