Mäklarbyrå med 22 anställda går i konkurs efter svarthärva

En av Stockholms större fastighetsmäklare går i konkurs. Unik Fastighetsförmedling med 22 anställda begärdes på tisdagen i konkurs. I maj häktades en mäklare från byrån misstänkt för att ha förmedlat lägenheter svart via bulvaner.
– Det stämmer att vi gått i konkurs, säger en representant för bolaget till Hemnytt.com.

Så sent som 2021 omsatte Unik Fastighetsförmedling över 50 miljoner kronor och gjorde en vinst på 7,6 miljoner kronor. Men efter att en av byråns framgångsrika mäklare i maj i år gripits av polisen och häktats misstänkt för grovt bedrägeri, grovt bokföringsbrott, samt grovt penningtvättsbrott tycks mäklarföretaget med 22 anställda ha hamnat på obestånd.

Under tisdagen begärdes Unik Fastighetsförmedling AB i konkurs, enligt Kreditrapporten. Konkursbeslutet bekräftas av företaget själva för Hemnytt. Unik Fastighetsförmedling har varit en av Stockholms större mäklarbyråer och har sålt en rad exklusiva objekt, bland annat i innerstan. Bolaget hade kontor i exklusiva Norra Tornen i Vasastan. Polisen gjorde i maj en razzia på mäklarbyråns kontor och beslagtog datorer och mobiltelefoner uppger Expressen. I dagsläget har företaget ett tiotal bostadsobjekt till salu.

Det var i maj som en fastighetsmäklare knuten till byrån greps av polis och sedan begärdes häktad av en åklagare på Ekobrottsmyndigheten. Misstankarna handlar om en härva med svart förmedling av lägenheter via bulvaner. De formella brottsmisstankarna ska handla om grovt bedrägeri, grovt bokföringsbrott, samt grovt penningtvättsbrott, enligt tidningen Dagens Industri.

Vid häktningen nådde inte misstanken upp till grovt bedrägeri. Mäklaren släpptes efter en månad i häkte, och advokaten är kritisk till att han överhuvudtaget häktades.
– Med beaktande av de omfattande följder häktningsbeslutet fått för min klient bedömer jag att det inte var proportionerligt att häkta honom, säger advokaten till Expressen.

Omslagsfoto: Wikipedia

Läs mer:

MEST LÄSTA

Senaste nytt