Griljera julskinka – så här lyckas du bäst

Många passar på att köpa en julskinka redan innan jul. I år det flera överraskningar som är bäst i test i skinktesterna. Men halva jobbet görs av griljeringen – så här lyckas du bäst. 

Griljeringen är en viktig del av julskinkan och är det som skapar den speciella juliga smaken. Att griljera en julskinka handlar om att få till en fin balans mellan sötma, syra och kryddighet. Här är ett recept på en klassisk och god griljering som passar de flesta. Vill du ha starkare griljering kan du använda en större mängd dijonsenap. Gillar du sötma använder du lite mer socker. 
LÄS MER: Här hittar du listan på julskinka som är bäst i test 2024
Pressbild: HK Food

Ingredienser

  • 2 msk söt senap (t.ex. svensk senap)
  • 1 msk dijonsenap (för lite skärpa)
  • 1 äggula
  • 1-2 msk strösocker eller honung (valfritt, för extra sötma)
  • Ca 1 dl ströbröd
  • Eventuellt Kryddor (valfritt för extra smak malen ingefära eller kryddpeppar)

Gör så här – recept

  1. Förbered skinkan
    • Om skinkan är kall, låt den komma upp till rumstemperatur.
    • Ta bort nätet och eventuellt överflödigt fett, men lämna kvar ett tunt lager för smak och saftighet.
  2. Blanda griljeringen
    • Vispa ihop söt senap, dijonsenap, äggula och strösocker/honung i en liten skål. Rör tills det blir en slät smet.
  3. Applicera griljeringen
    • Pensla blandningen över hela skinkans ovansida och sidor. Se till att det täcker jämnt.
  4. Strö över ströbröd
    • Strö ströbröd över griljeringen i ett jämnt lager. Du kan också blanda i lite kryddor i ströbrödet om du vill ge extra smak.
  5. Griljera i ugnen
    • Sätt skinkan på en ugnsform eller plåt.
    • Griljera i 200°C (över- och undervärme) i ca 10–15 minuter, eller tills skinkan har fått en fin gyllene färg.
    • Håll ett öga på den så att den inte bränns!
  6. Låt svalna
    • Låt skinkan svalna något innan du skär upp den. Då sätter sig smakerna bättre.

Tips för variation

  • Apelsin och honung: Tillsätt lite rivet apelsinskal och en skvätt honung i griljeringen.
  • Senapsfrön: Strö över några hela senapsfrön innan griljeringen går in i ugnen för en extra touch.
  • Öl eller julmust: Byt ut en del av senapen mot lite öl eller julmust för en djupare smak.

Läs mer om julskinka: