Chocken – din frukost kan innehålla 24 sockerbitar 

Apelsinjuice, Lingongrova, yoghurt och müsli. Är detta en frukost du känner igen dig i? Då kan du vara en av alla dem som får i sig en riktig sockerbomb på morgonen. Det gömmer sig nämligen en hel del tillsatt socker i många av de mest kända frukostalternativen. I ett vanligt glas apelsinjuice får du i dig hela 9 stycken sockerbitar.

I många år har det pratats om frukostens påverkan på kroppen. Du har säkert hört någon säga att “frukost är det viktigaste målet på hela dagen”. För en del är dock morgonens måltid och dagens första matintag en pest. Medan andra riktigt längtar till att få tassa in i köket och sätta på kaffebryggaren. Men vet du vad du egentligen stoppar i dig om mornarna? 

I en artikel från Allas, framkommer det nämligen att många av svenskarnas frukostfavoriter innehåller en hel del tillsatt socker. En del frukostvarianter kan till och med innehålla ett helt dagsintag av det rekommenderade intaget av tillsatt socker. 

En vuxen människa bör inte få i sig mer än cirka 50-75 gram tillsatt socker per dag, i alla fall enligt de nordiska näringsrekommendationerna. Det motsvarar ungefär 10% av dagsintaget kalorier. Äter man mer än så är det svårt att ge plats åt mer näringsrik mat innehållande vitaminer och mineraler, utan att samtidigt få ett högre intag av kalorier än vad du gör av med. 

Så vilka är då de här sockerbomberna som gömmer sig i vår frukost? Jo, de riktiga “bad boysen” på frukostbordet är faktiskt fruktsmoothies, smaksatt yoghurt och juice. En köpt fruktsmoothie kan innehålla hela 15 sockerbitar medan ett enda glas apelsinjuice kan innehålla ungefär 9 stycken sockerbitar. Även den som du pressar själv hemma innehåller mycket socker. 

Sockerfälla 
Fruktyoghurt
13 procent socker: 2 dl innehåller 8 sockerbitar
Crunchflingor 
17 procent socker: 100 gram innehåller 5 sockerbitar
Apelsinjuice 
12 procent socker: 2,5 dl innehåller 9 sockerbitar
Två skivor lingongrova
9 procent socker: innehåller 2 sockerbitar
Summa: 24 sockerbitar till frukost

Men det finns fler sockerfällor. Även flingor, färdigköpt gröt, sirapssötat bröd och kaviar på tub innehåller mycket tillsatt socker. Göteborgs-Posten gjorde tidigare en undersökning av hur mycket socker några av flingpaketen på hyllan innehåller. Den värsta sockerbomben innehöll nästan en fjärdedel socker, trots att förpackningen gjorde reklam för att innehålla 61% fullkorn. 

Det finns alltså de livsmedel som marknadsför sig för att vara så kallade “nyttiga”, men som egentligen bara innehåller en massa tillsatt socker. Mycket av det bröd som finns i mataffären innehåller bra mycket mer socker än vad man kan föreställa sig. En vanlig limpa som är sötad med sirap går lätt upp i 11 gram socker per hundra gram. 

Vad gör man då om man vill få i sig mindre socker på morgonen?
Kika på baksidan av förpackningen på det du köper. Välj naturella alternativ och smaksätt själv med frukt och bär. Leta fram egna recept på exempelvis bröd, flingor och müsli. Undvik att köpa färdig frukost, koka istället gröten själv hemma.

MEST LÄSTA

Senaste nytt