Kostnadschock för många med medicin på recept

Nästa år måste patienter betala betydlt mer innan de kan få frikort för receptbelagda läkemedel. Förslaget har mötts av skarp kritik från flera håll, där många varnar för att fler inte kommer ha råd med sina mediciner.
– Det är en kraftig försämring och ännu sämre än vi befarade, säger Liza di Paolo-Sandberg.

Regeringen planerar att spara drygt en halv miljard kronor på högkostnadsskyddet för receptbelagda läkemedel. Regeringen har nu presenterat ett förslag som visar hur mycket dyrare det kan bli för patienterna. Enligt förslaget ska kostnadstaket höjas från 2 900 till 3 800 kronor.En fördyring på 900 kronor Samtidigt höjs den nedre gränsen för att få rabatt från dagens 1 425 kronor till 2 000 kronor – en ökning med cirka 600 kronor. Dessutom föreslås en sänkning av rabatten på läkemedel.

Äldre med låg pension, kroniskt sjuka och personer med funktionsnedsättning väntas drabbas hårdast av de ökade kostnaderna. Förbundet SKPF Pensionärerna och PRO är några organisationer som riktar skarp kritik mot förslaget.

– Det är en kraftig försämring och ännu sämre än vi befarade. Vi vet att det redan i dag finns de som avstår från sina läkemedel för att pengarna inte räcker till. Nu kommer ännu fler att hamna i den situationen, säger SKPF Pensionärernas förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg i ett pressmeddelande.

För många är högkostnadsskyddet en avgörande faktor för att ha råd med sina läkemedel. Nu finns oro att fler patienter kommer att tvingas välja bort livsnödvändig medicin på grund av de ökade kostnaderna.

– Regeringens nedmontering av högkostnadsskyddet kommer att öka ojämlikheterna i hälsa och vård. Dyrare läkemedel får konsekvenser för både äldres hälsa och ekonomi. Därför uppmanar vi regeringen att tänka om och stoppa planerna på att försämra högkostnadsskyddet, säger Liza di Paolo-Sandberg.
LÄS MER: