För många ser julbordet nästintill likadant ut från år till år. Men för vissa klassiska rätter verkar till slut åldern ha tagit ut sin rätt.
– Ja, dessvärre så är det ju alla gamla slakträtter, som ligger mig varmt om hjärtat, säger måltidsforskaren Richard Tellström.
Den stora förändringen den senaste tiden är att det gröna fått mer plats och juldesserterna växer i populäritet. Gärna får de serveras i mindre glas eller koppar, för att på så sätt bli en förlängning av julbordet. Syltornas tid verkar däremot förbi, säger Richard Tellström till Allt om Mat.
– Det är pressylta, kalvsylta och liknande. Gamla slakträtter som idag upplevs som ålderdomliga i smak. De är lite vulgära för att de dallrar när man stöter till dem.
Tellström tycker att det intressantaste med kommande års julbord är den förändring som troligtvis kommer ske bland de tio populäraste rätterna. En i över 50 år ohotad etta kanske snart får lämna över tronen: julskinkans dagar kan vara räknade.
– Jag skulle inte se det som osannolikt att inom fem år, kanske runt 2030, så firas julen huvudsakligen med Janssons frestelse som nummer ett.
Tellström tror att julskinkan kommer falla på tio-i topp-listan och kanske till och med utanför till slut.
– Eftersom den hela tiden minskar i storlek. Så, plötsligt går den att ta bort.
LÄS MER:
Har bland annat jobbat som journalist på nyhetsbyrån TT.