”Kinamaten” som nästan ingen kines äter

Tre små rätter, biff med bambuskott och friterad banan med glass är rätter som man kan hitta på många kinarestauranger i Sverige idag. Men mycket av den kinamat som serveras i västvärlden är egentligen amerikaniserad kinesisk mat, proppad med fett och socker. Här är listan på 5 amerikaniserade kinesiska rätter som kinesiska kockar aldrig skulle beställa på restaurang. 

Huffington Posts reporter Su-Jit Lin skriver i sin artikel att amerikansk populäkultur fått oss att tro att kinesisk mat är onyttig, ett påstående som Lin menar är falskt. Hon menar att mycket av den maten som folk tänker är kinesisk mat faktiskt är amerikaniserade kinesiska rätter, som anpassats för en västerländsk smakpalett, där protein och socker premieras.

Lin själv har föräldrar från kina som under hennes uppväxt drev en kinesisk restaurang. Nu listar hon, tillsammans med ett gäng kockar och matproducenter med asiatisk bakgrund, dom kinesiska rätterna som dom av hälsoskäl inte skulle beställa på restaurang. 

Sesamkyckling / Apelsinkyckling 

Mängden socker som krävs för att göra såsen så tjock, sirapig och söt så som amerikanska smaker gillar är alarmerande, skriver Lin. De söta kycklingrätterna är en av de äldsta amerikaniserade kinesiska rätterna. Lin och hennes kollegor menar att rätten är god men att innehåller på tok för mycket socker. 

Krabb Rangoon / Färskost Wontons

”Utan fantasi är dessa en riktig kinesisk aptitretare”, skriver Lin. Dom friterade blomformade påsarna med varm färskost, krabbimitation lök och salladslök menar Lin, har ett burmesiskt namn men är definitivt inte burmesisk mat. Även här menar Lin och hennes kollegor att rättens problem är den höga sockerhalten.

Lo Mein / Chow Mein 

“Man skulle kunna tro att det är relativt hälsosamt med lite kolhydrater, lite protein, lite grönsaker – det är en favorit hos fans”, säger Kevin Chanthasiriphan, en av grundarna till Immi instant ramen noodles. Han menar däremot att rätten är ohälsosam, med tomma kalorier från nudlarna, och en hel del olja som behövs för att nudlarna inte sta fastna i stekpannan. 

Friterat kyckling, fläsk, räkor i sötsur sås 

”Du kommer att se söta och sura rätter i Kina, men de är inte alls i närheten av det som serveras på amerikanska kinesiska restauranger”, skriver Lin. Denna amerikansk kinesiska rätt, som även serveras på många svenska skolor, menar Lin är rik på socker och långt ifrån autentisk kinesisk mat.

Egg Foo Young 

”Denna maträtt, skapad i USA som ett sparsamt sätt att använda upp rester, är i hemlighet full av grönsaker och en anständig mängd kött som du väljer. Men det räcker inte för att kompensera för att den är kraftigt stekt”, skriver Lin. “Det har väldigt lite näringsvärde, och stekta ägg bidrar till en hög fetthalt som är en dålig faktor för kardiovaskulär hälsa, tillägger Mike Wang hjärtkirurg och krögare