Herrgård till vrakpris: “Kan göra vad man vill med huset”

I Laxå finns en pampig herrgård som letar efter ny ägare. För 4,5 miljoner kronor kan du bo ståndsmässigt på 1200 kvadratmeter och njuta av en egen stor herrgårdspark.
– Det är väldigt vackert här med den stora parken och Laxån som avgränsar på ena sidan, säger mäklaren Andreas Jinnestrand på Fastighetsbyrån.

Sedan 1915 har herrgården stått centralt belägen i den lilla orten Laxå, 35 minuter från Örebro och drygt 2,5 timmars resa från huvudstaden. Från början var Laxå herrgård en vårdinrättning och de senaste åren har byggnaden varit ett hotell, så i folkmun har huset kallats Herrgårdshotellet.

Nu är Laxå herrgård ute till försäljning för det ganska blygsamma priset 4,5 miljoner kronor. Eftersom boytan är 1200 kvadrat så blir kvadratmeterpriset bara 3 750 kronor. 
– Och det går att göra nästan vad man vill med huset, eftersom en detaljplan medger både boende, verksamhet och vård. Byggnaden är inte skyddad mot förändringar interiört eller exteriört, säger mäklaren Andreas Jinnestrand.

Men med ett så stort hus kommer förstås en del kostnader. Säljaren räknar med att el kommer att kosta 25 000 kr, men det är svårt att beräkna med tanke på de opålitliga elpriserna just nu.
Sen tillkommer fjärrvärme för ca 100 000 kr, vatten och avlopp för 35 000 kr, försäkring på ca 35 000 och sophämtning på runt 10 000 kr. Total driftskostnad: 185 000 kronor för en herrgård i full drift.

Pampig hall i herrgårdsbyggnaden.

Herrgården är i bra skick, även om det skulle krävas en del renovering för den som vill ha huset som bostad. Bilderna i annonsen visar ett stort restaurangliknande kök som behöver en del upprustning och fix. Men de stora salarna ser ut att vara i bra skick med vackra golv och bra ytskikt.
Annonsen ger dock ingen fingervisning om kvalitén på sovrum eller badrum.

Köparen får även räkna med att hembygdsföreningar vill komma på besök och träffas i den mysiga miljön. Det har varit en lång tradition i Laxå.
I den ena byggnaden närmast herrgården ligger ett gammalt bruksmuseum, som upprättades i början av 1900-talet av bruksdisponent Carl Sahlin och som i stort sett stått orört sedan dess.

Den stora tomten beskrivs som vacker, med Herrgårdspark och Laxån som avgränsar på ena sidan och dess förgrening gör att även ån går över fastigheten. 
“Det går även att köpa till intilliggande lägenhetskomplex, avstyckning är påbörjad” skriver Fastighetsbyrån, som förmedlar herrgården.

Se annonsen här

Mycket utrymme för den som vill bo här.
Boytan är totalt 1200 kvadratmeter.
I köpet ingår herrgårdsparken.