Efter att en hyresgäst använt nästan 500 liter vatten om dagen sa hyresvärden upp kontraktet. Men både hyresnämnden och hovrätten dömde till hyresgästens fördel som får bo kvar i lägenheten. Hyresvärden hävdar att slöseriet kostat honom 50 000 kronor.
Hyresgästen som använde nästan 500 liter vatten per dygn har enligt en hovrättsdom rätt att stanna kvar i sin bostad, rapporterar Hem & Hyra. Hyresvärden sa upp kontraktet när den kopiösa mängden som förbrukades upptäcktes, men hyresgästen överklagade och fick rätt i både hyresnämnden och hovrätten.
Hyresvärden installerade en flödesmätare i lägenheten och mätte vattenförbrukningen i drygt 1 000 dagar. Enligt hyresvärdens beräkningar uppgick förbrukningen till cirka 176 kubikmeter vatten per år. En normal nivå för en trerumslägenhet är runt 35 kubikmeter per år.
Hyreskontraktet anger ingen övre gräns för vattenförbrukning, utan kostnaderna täcks av hyran. Under de 1 000 dagar som hyresvärden övervakade användningen uppskattas slöseriet ha kostat cirka 50 000 kronor.
Åsikterna går isär om vem som är ansvarig för vattensvinnet. Hyresvärden skyller på hyresgästen, som i sin tur hävdar att hyresvärden mätt fel och att förbrukningen måste vara för hela lägenhetshuset. Både hyresnämnden och hovrätten var inne på samma spår, enligt dem går det inte att fastställa hur höga vattenkostnaderna har varit för just den specifika lägenheten.
Domen är unik. Det har aldrig tidigare hänt att en hyresgäst har fått bo kvar efter att ha förbrukat onormalt stora mängder vatten.
LÄS MER: