Avslöjat: Så mycket mat lägger du i korgen – kedja för kedja

En ny undersökning avslöjar hur mycket vi handlar för i genomsnitt hos olika matkedjor. En kedja får dig att lägga mer i korgen än någon av de andrq.
– Ica fortsätter att ha dagligvaruhandelns utan jämförelse högsta kvittovärde, säger GFK:s analytiker Charlotte Alring till Dagligvarunytt.

En kartläggning gjord av Dagligvarunytt och GFK:s (Consumer Panel Service) visar att Ica-koncernen har dyrast snittsumma per köp. Däremot kunde man se hur flera av Axfoods butiker, så som Hemköp, Willys och Tempo, närmar sig Ica med stormsteg i takt med att deras snittsumma per köp ökar.

Även om Ica-koncernen har dyrast snittsumma per köp så kan man ser man en stor skillnad mellan de olika Ica-butikerna. Genomsnittskvittot på Ica Maxi ligger på 478 kronor medan kvittot på den mindre ICA Nära bara ligger på 227 kronor. Lidl-kunderna handlar för betydligt minde än ICA, endast 241 kronor.

Samtidigt kan man se att andra stormarknader så som Stora Coop och City Gross inte är i närheten av ICA Maxis snittkvitton. Stora Coops snittkvitton uppgick till 381 kronor och City Gross till 338 kronor. Anledningen till det menar Charlotte Alring har att göra med Ica Maxis målgrupp.
– Ica Maxi-kunderna har en delvis annan profil. De är i genomsnitt något äldre och mer köpstarka, säger Charlotte Alring.

KedjaSnittkvitto
ICA369
Coop281
Axfood308
Lidl241
Källa: Dagligvarunytt

LÄS MER: