Så gott som varenda svensk använder Bank-id. Och varje inloggning kostar. Vad inte många vet är att Bank-id ägs av Sveriges banker som varje år drar in mångmiljonbelopp på svenskarnas legitimering.
– Jämfört med Sveriges befolkning har 99,4% av svenskarna mellan 18 och 67 ett BankID, skriver Bank-id i sin årsrapport.
Idag är det svårt att inte använda Bank-id. Det används till allt från bankinlogg och legitimering till appar för matbutiken och många medlemsprogram. Men vad de flesta inte vet är att varje gång du använder BankID så tjänar företaget bakom BankID, Finansiell ID-Teknik BID AB, några ören.
Precis vad kostnaden per legitimering eller signatur är framgår inte hos BankID själva, men vad som framgår hos bankerna är att de också tar betalt i olika former av avgifter och att priserna är beroende av hur många legitimeringar och signeringar som görs. Enligt uppgifter kan kostnaden per legitimering ligga på mellan 10 och 30 öre, en signatur kosta mellan 40 och 70 öre och en kontroll av id-handling kosta flera kronor.
Även om varje transaktion bara kostar några ören, så har BankID:s enorma popularitet resulterat i flera mångmiljonvinster för ägarna och en omsättning som nu närmar sig en halv miljard. Och notan tas i slutändan ut av kunder till företagen, eller via skatten om det gäller myndigheter.
Förra året omsatte e-legitimationstjänsten 413 miljoner kronor, vilket var en kraftig ökning från 314 miljoner kronor året innan. Bank-id lyckades också vända från förlust till vinst och gick från att göra en förlust på 23,2 miljoner kronor till att göra en vinst på 9,1 miljoner kronor. Under 2021 och 2020 gjorde Bank-id vinster på 33,5 respektive 29,7 miljoner kronor.
Största ägare av Bank-id är Handelsbanken och Swedbank, som vardera äger 28,3 procent av Bank-id. SEB äger 18,3 procent, medan flera mindre banker har en ägarandel på mellan 2 och 10 procent.
LÄS MER:
Melker Rundén bevakar börs och ekonomi för NU.se.