Bostadskris i svenska staden – då hyrs villor ut för 90 000 kr i månaden

Det är lätt att få ett jobb i Skellefteå, men betydligt svårare att hitta en bostad. 
Nu hyrs villor ut i andra hand för uppåt 90 000 kronor i månaden. 

Det har varit rena Klondike-rushen i Skellefteå sedan Northvolt började bygga sin batterifabrik utanför orten. Just nu är drygt 1000 personer anställda, men det ska bli betydligt fler. När fabriken är färdigbyggd kommer det att vara omkring 4 000 personer inom produktionen.

Jobbrushen har skapat ett stort bostadsproblem. Samtidigt som Skellefteå växer gör bostadskön detsamma. Väntetiden är 12 år för en lägenhet i centrum med en normal hyra. Uppåt 50 nationaliteter har flyttat till Skellefteå med till locktoner av delägarskap, arbete med grön energi och ett liv nära naturen. Men bostadsbristen har tvingat anställda att bo på hotell eller vända hem igen.

Två sängar i källaren – villan erbjuder plats för åtta personer för 72 000 kr/ månaden.

Skellefteås politiker försöker vara kreativa. Planen är att bygga 800 nya tillfälliga modulhus för byggarbetare som ska arbeta med utbyggnaden av batterifabriken. Men inga bostäder är klara än. Därför har andrahandsmarknaden exploderat och priserna får många att höja på ögonbrynen.

Blocket finns en annons där en villa i Skelleftehamn hyrs ut i andrahand för 90 000 kronor i månaden: ”Tillträde snarast möjligt för tillsvidare-hyra”.
Villan har tio möblerade rum och sovplatser för åtta personer. Om villan skulle bli fullbelagd så innebär det en hyresavgift på 11 250 kronor per person. Då får man dela på en dusch och sova i ett litet och sparsamt möblerat rum. Flera hyresgäster får dela rum.

Två mil från Northvolt finns en tegelvilla i Klutmark med åtta rum som hyrs ut för 72 000 kronor. Här får de flesta dela rum med varann eftersom det är möblerat med minst två enkelsängar i varje rum. 
En åttarums-villa i centrala Skellefteå kan ta upp till 12 hyresgäster. Månadshyran är bara 60 000 kronor, så om huset fylls så får varje hyresgäst betala 5 000 kr.

För 20 år sedan var bostadssituationen annorlunda i Skellefteå. Då stod det kommunala bostadsbolaget Skebo med över 1000 tomma lägenheter och tvingades riva hundratals bostäder. 
Om sju år ska staden ha 80 000 invånare. Hus bör byggas snarast så att desperata bostadssökande slipper skinnas på höga hyror.

En husägare får hyra ut sitt fritidshus eller permanenta hus för upp till 40 000 kronor per år skattefritt plus att man får göra ett avdrag på 20 procent av hyresintäkten. 
Det blir alltså 50 000 kronor per år – skattefritt. Alla hyresintäkter utöver detta beskattas med 30 procent.
Det är viktigt att hyran som tas ut är skälig och i linje med vad lagen säger. Hyran ska vara kostnadsbaserad och inte överstiga summan av husägarens kapital- och driftkostnader. 

Till sist: Klondike är en region i Yukon i nordvästra Kanada, öster om gränsen till Alaska.  Klondike blev känt 1896 när guld upptäcktes i vattendragen Bonanza Creek och Eldorado Creek, vilket blev startskottet för en omfattande guldrush. 

Hyrs ut för 72 000 kr i månaden.
Ett rum med säng och garderob – för 11 250 kr i månaden.
Northvolts batterifabrik som håller på att byggas utanför Skellefteå.

MEST LÄSTA

Senaste nytt