Pommes frites är ett självklart tillbehör hos hamburgerkedjor, men vilken kedja gör dem bäst? Testfakta undersökte pommes frites från Sveriges sex största kedjor genom ett omfattande smaktest samt en kemisk analys av näringsinnehåll och skadliga ämnen. Där blev det bottennapp för McDonald’s – medan de svenska kedjorna la sig i topp.
Analysen, som utfördes av Eurofins för Testfaktas räkning, jämförde pommes frites från McDonald’s, Burger King, Max, Brödernas, Bastard Burgers och Sibylla. Där upptäcktes stora skillnader i fetthalt, salthalt och förekomsten av vissa skadliga ämnen hos kedjornas pommes frites. Burger King hade den lägsta fetthalten på cirka 10 %, medan Brödernas pommes hade uppåt 16 %. Mängden mättat fett, som kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar, var högst hos Sibylla med cirka 17 %, lägst låg Bastard Burgers och Max på under 8 %.
Även salthalten varierade kraftigt, från 0,4 till 1,3 gram per 100 gram, där Brödernas hamnade i topp. En standardportion på 200g av de saltaste pommes fritesen, bidrar därmed till halva det dagliga rekommenderade saltintaget. I analysen mättes också skadliga ämnen som akrylamid, arsenik, bly och kadmium. De flesta kedjor höll låga nivåer av dessa ämnen. Däremot hittades relativt höga halter av akrylamid, ett cancerframkallande ämne, i några av varianterna.
Brödernas pommes hade högst halt på 500 µg/kg. Trots det menar experten att det inte innebär någon akut risk att äta dem.
– Att äta dessa pommes är dock ingen fara. Generellt kan man säga att man ska försöka att få i sig så lite akrylamid som möjligt och det gör man enklast genom att äta varierat. Pommes är ju onyttigt ur fler hälsoperspektiv också eftersom de innehåller mycket fett och salt, så genom att begränsa den konsumtionen gör man flera hälsovinster, säger Jenny Aasa, toxikolog på Livsmedelsverket till Testfakta.
Fyra kockar och smakexperter genomförde även ett smaktest på pommes fritesen, och efter en noggrann utvärdering kunde juryn till slut utse en vinnare. På en första plats kom Bastard Burgers med motiveringen: “Krispiga, räfflade pommes med bra textur. Bra smak. Lägre andel mättat fett”.
På andra plats hamnade Brödernas då de enligt testet hade bra smak och textur men med hög fetthalt och akrylamid-nivå. I mitten la sig Max och Sibylla med godkända pommes men potential för förbättring. McDonald’s och Burger King hamnade längst ner på listan, med mjuka och smaklösa pommes frites som saknade den förväntade krispigheten.
LÄS MER:
Leah Ganerud är examinerad journalist och bevakar ekonomi och tech för NU.se