Test avslöjar: Vegofärs en järnfälla

Vegofärs är på många ett bra alternativ till kött. När testfakta i ett hårdtest undersökte 14 olika fabrikat av fryst vegofärs och korade en vinnare. Däremot såg man i undersökningen även visa att intaget av vegofärs försvårar kroppens förmåga att ta upp näringsämnen som järn och zink.

Allt fler intresserar sig för vegokost och utbudet av icke-animaliska alternativ i matbutikerna växer konstant. Förutom att Testfakta har avgjort vilken vegofärs som är bäst i test, så har man också gjort en chockerande upptäckt: fytinsyran i vegofärsen gör att kroppen inte tar upp järn lika bra som traditionell köttfärs.

– På de här nivåerna kanske det handlar om 3-4 procent av innehållet som kroppen kommer att kunna ta upp. Det kan jämföras med järn från kött där man brukar räkna med en absorption strax över 20 procent, säger Inger-Cecilia Mayer Labba, Teknologie doktor inom Livsmedelsvetenskap. 

Undersökningen av näringsämnena utfördes vid det finländska laboratioriet Measurlabs i Helsingfors där man reagerade på mängden fytinsyra i vegofärserna. Vid för höga halter av syran försvåras kroppens förmåga att ta upp mineraler såsom järn, zin och magnesium.

Fytinsyran i vegofärsen gör att det blir svårare för kroppen att ta upp järn och zink.

Särskilt viktigt är det för tonårsflickor att få i sig järn då de i större utsträckning kan drabbas av anemi. Äter man enbart vegetarisk kost är det därför extra viktigt att se till att man antingen ser till att äta en kost där fytinsyran inte begränsar järnintaget eller få i sig järn via kosttillskott.

Trots att innehållet av både järn och zink var förhållandevis högt i majoriteten av vegofärserna, är det alltså inte helt säkert att kroppen kan ta upp dessa på grund av fytinsyran. 
–Det här visar tydligt på behovet av förnyade processmetoder som möjliggör att näringen i produkterna bättre tas upp av kroppen, säger Inger-Cecilia Mayer Labba.

Testfaktas smakpanel gjorde en bedömning av smak, konsistens, doft och utseende. Och trots det oväntade resultatet ur en näringsaspekt har man funnit en välförtjänt vinnare. Vinnaren blev den ärtbaserade färsen från Aloba med motiveringen ”Trevlig färs med smak och doft av skog och svamp. Saftig konsistens.”. Tätt därefter kom Vego sojafärs från Garant med motiveringen ”Trevlig färs som smakar lite rökig. Bra konsistens till pastasåsen”.

Topp fem av de bästa vegofärserna enligt Testfaktas smaktest.

LÄS MER: