Brist på kärnkraft, svaga vindar och export till Tyskland pekas ut som orsaker till dagens skyhöga elpriser. Men det är långt ifrån hela sanningen.
Elpriset skenar och når över åtta kronor per kWh under torsdagen. Oron är stor inför en lång och kall vinter med höga priser. I södra halvan börjar priserna mer likna de under energikrisen 2022, medan de i norr ligger priserna på några få öre.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) pekar ut brist på kärnkraft som anledning till priset vi ser nu.
“Elprisernas berg- och dalbana är horribel. Det är ett resultat av nedlagd kärnkraft”, skriver hon i ett inlägg på X.
Ebba Busch har både rätt och fel, menar energimarknadsexperten Mats Nilsson.
– Om vi hade haft kvar kärnkraftproduktionen så hade södra och norra Sverige hängt ihop mycket mer och vi hade haft billigare elpriser. I den bemärkelsen har hon rätt, säger han till NU.se.
Det är inte enbart brist på kärnkraft som ligger bakom priset.
– Det är delvis sant men det är en förenklad bild, säger Mats Nilsson.
Orsakerna är många. Väder, vind, tyska elpriser är några. Men bland dem lyfter Nilsson den nya flödesbaserade kapacitetsmetoden som Svenska Kraftnät införde tidigare under hösten. Både myndigheten själva och Ebba Busch framhäver att metoden ska bidra till att mer el kan transporteras från norra till södra Sverige.
– Om vi tittar på de senaste dagarna kan vi ju inte säga att det inte är det vi ser. Ur den aspekten är den nya metoden ett kapitalt misslyckande, säger Mats Nilsson.
Långt innan den nya metoden implementerades har Mats Nilsson varit en högljudd kritiker. Han varnade för dess konsekvenser som han idag menar är värre än han befarat.
– Den här modellen är helt klart misslyckad. Det är värre än jag trodde och det är inte vad jag önskade, säger han.
Tyskland felaktigt utpekad bov
Det tyska elpriset pekas ut som bov i elprisdramat. Det blåser väldigt lite i landet och det gör att priset går upp även här i Sverige, särskilt i elområde 3 och 4 vars elnät är mer ihopkopplat med det tyska nätet. Både Svenska Kraftnät och Ebba Busch hävdar att det extrema priset går att härleda till att vi exporterar mer el till Tyskland.
– Det är inte sant, det argumentet håller inte. Den el som exporteras till kontinenten är sådan liten del att det inte kan förklara varför priserna är så höga, säger Mats Nilsson.
Vad vi istället ser är vad Mats Nilsson menar är konstiga flöden i Norden.
– Exporten till kontinenten är en väldigt dålig förklaring, en bättre förklaring är hur förhållandet till Norge förändrats. Det är mycket större flöden dit, säger han.
NU har tidigare rapporterat om hur den nya flödesbaserade modellen gynnar Norge. Modellen ser ut att fungera som krycka åt Norges bristfälliga stamnät, medan Sverige får betala ett högre pris.
Svenska Kraftnät: “Historiskt höga flöden”
Svenska Kraftnät ger en skriftlig kommentar till NU.se om den höga prisskilladen vi ser just nu.
“Trots att vi med den nya metoden för kapacitetsberäkning kan överföra historiskt höga flöden över gränsen mellan elområdena två och tre räcker det inte till för att jämna ut priserna mellan norra och södra Sverige”, skriver Svenska Kraftnät.
De låga priserna i norr förklaras av kraftiga vindar och höga vattennivåer i vattenmagasinen.
“I södra Sverige liksom på kontinenten blåser det lite samtidigt som det är lite kallare än normalt. tillsammans driver det upp elpriset i södra Sverige”, skriver myndigheten.
LÄS MER: