Därför har diesel blivit billigare än bensin

För första gången på länge är det billigare med diesel än bensin i Sverige. Experterna pekar på reduktionsplikten som en av anledningarna. Även dyrare sommarbensin bidrar till den oväntade utvecklingen.

Just nu är det ovanligt nog billigare att tanka diesel än bensin runt om i Sverige. Eftersom dieselbilar ofta har en lägre förbrukning än bensindrivna bilar så har kostnaderna sjunkit drastiskt för dieseldrivna bilar. Enligt en analys av motortidningen Vi Bilägare har det sedan 2019 för det mesta kostat mer att tanka diesel än bensin men i mars kom plötsligt en vändning, en vändning som ser ut att hålla i sig.

Inför midsommar kostar en liter diesel hos Cirkle K 18,39 kronor, medan en liter bensin kostar 18,44 kronor. Dieselbilar drar normalt sett betydligt mindre bränsle än bensinbilar. Så för ägare till dieselbilar har den senaste utvecklingen varit gynnsam för ekonomin. För den som ska byta bil ställer prisändringen kalkyler på ända.

Dieselbilister har fått se bränslenotan sjunka kraftigt. Även HVO100 har blivit betydligt billigare.

En viktig orsak till att priset på diesel sjunkit kraftigt är att reduktionsplikten sänktes från 30,5 procent till sex procent på diesel vid nyår. Därtill har världsmarnadspriset på diesel sjunkit med fem procent sedan nyår.
– När reduktionsplikten gick från 30,5 procent till sex procent sjönk priset på diesel med över fyra kronor per liter och på bensin med runt en krona litern, säger Circle K:s chef för prissättning Lennart Olsson till Vi Bilägare.

Dessutom brukar bensinpriserna gå upp under försommaren då efterfrågan ökar och då bensinbolagen byter til den så kallade sommarbensinen.
– Bensinpriserna brukar också ofta öka under våren i samband med bytet från vinter- till sommarkvalitet och när efterfrågan på bensin ökar, säger Viktor Gunnarsson till Vi Bilägare.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt