Djärvt inredda villan får många att tappa hakan

Huset från 1900-talet är en riktig ögonkaramell med rariteter som bland annat ett cigarrum, ett privat sällskapsrum, en drös med vackra eldstäder och vinkällare.
Inredningen i bostaden gör så att man verkligen hajar till. Bland annat de magnifika dockorna som finns utspridda i bostaden. Nu är den otroliga villan till salu.

De nuvarande ägarna har kryddat inredningen utan dess like. På en del ställen stöter kan man stöta på häftiga – men något skräckinjagande – dockor i människostorlek. Kropparna är antingen röda, blåa eller gröna och gör så att man verkligen hajar till vid första anblick. Många ifrågasätter nog om det är en riktig människa i maskeradklädsel eller en docka. Men det är inte bara dockorna som väcker uppmärksamhet. Husets exteriör imponerar med sina många, färgsprudlande och unika detaljer – rum för rum.

Den rymliga villan tillhörde en gång i tiden ryttmästaren och friherren Gustaf Klingspor. Villan uppfördes under 1900 och själv kallade Gustaf Klingspor huset för ”Villan Bungalow”. Det är oklart vem som egentligen ritade huset, men man misstänker att det kan ha varit Magnus Steendorff som hade ritat ett liknande hus under denna tiden.

De otroliga dockorna finns utspridda i huset. Foto: Fastighetsbyrån
Gustaf Adolf Otto Klingspor ägde huset från början. Foto: Okänd. Karlsborgs fästningsmuseum

Välbevarade detaljer från förr


Gustaf Klingspor levde mellan åren 1882-1964 och tillhörde den grevliga ätten Klingspor. Han var både friherre, det vill säga att han hade en adlig titel, och ryttaremästare i K3. Utöver det var blev han utnämnd till hovstallmästare i Kunglig majestäts hov 1943. Dessutom var han även en mycket uppskattad ordförande i Skövde stadsfullmäktige och betraktades länge som en betydande person i området.

Att han bodde i ett så magnifikt hus är med andra ord inte så konstigt. Villa Bungalow är onekligen en fröjd för ögonen med alla spektakulära detaljer. Det mesta av husets ursprungliga karaktär med tegelfasader och bandornamentik i kalksten har bevarats.
”Gavelröstenas dekorativa snickeridetaljer har däremot borttagits, taksprången minskats och den öppna verandan mot trädgården har inglasats”, uppger mäklaren Anders Ahlm vid Fastighetsbyrån.

Många spektakulära detaljer.
Ett av bostadens många sovrum.

Cigarrum och privat sällskapsrum

Huset är generöst tilltaget med sin boyta på 326 kvadratmeter fördelat på två plan med källare. I denna bostad behöver man alltså inte vara rädd för trängsel. På första våningen finns ett rymligt kök med öppen planlösning i anslutning med en matplats. Forsätter man in i bostaden får man snart syn på matsalen, toaletten, vardagsrummet och det imponerande cigarrummet. Andra våningen präglas av fyra sovrum, ett privat sällskapsrum, ett badrum med badkar och en mindre toalett.

Utöver det finns det också en kallvind där man har möjlighet att utvidga boendet. Det roliga tar dock inte slut där, för även källaren har mycket att bjuda på. I källaren möts man först av en vinkällare följt av ett exklusivt bad-och-relaxrum, en tvättstuga, ett hobbyrum, förråd och ett poolrum. Här finns även ett garage med plats för ett fordon.

Den fina vinkällaren.
Bad-och-relax-delen i källaren.

Skyddat från insyn med elegant mur

Huset finns i det fina bostadsområdet Vasastaden i Skövde. Området består till största del av fina byggnader från 1930-1950 och miljön runtomkring är naturskön med alléer och mindre grönområden.

Tomten består av en yta på 1 439 kvadratmeter och består till mesta delen av den stora utomhuspoolen och uteplatserna. Då huset är omringat av murar och buskar är det insynsskyddat.
”Klingspor lät 1914, arkitekt FA Neuendorf, upprätta ritningar till den eleganta mur av handslaget och mönstermurat Helsingborgstegel, som året därpå uppfördes vid gatan”, uppger mäklaren.

Tänk dig att du först tar ett härligt dopp i poolen för att sedan njuta av ett glas vin i cigarrummet. Ett drömlikt scenario som nu kan bli verklighet till den som är sugen på att köpa Villa Bungalow. I nuläget finns det inget angivet pris för villan. Läs mer om försäljningen här.

Interiören är detaljrik och genomtänkt.
Köket är stilrent och modernt.
Mysig uteplats under tak.
Den härliga poolen.

Läs mer:

MEST LÄSTA

Senaste nytt