Dragon Gate sålt till slut – nya ägarens stora planer

Jättebygget Dragon Gate vid E4:an har varit svårsålt och stått tomt i tre år. Men nu är en affär klar och den nya ägaren tänker stort.
– Vårt mål med förvärvet är det strategiska läget. Att utveckla marken och öppna upp för fler aktörer som vill utveckla sin affär, säger Lars-Gunnar Andersson, delägare i Arosslättens fastigheter 1 AB, i ett pressmeddelande.

Många bilister som rest längs med E4:an har nog uppmärksammat jättebygget i kinesisk stil i Älvkarleby utanför Gävle. De senaste åren har dock Dragon Gate, som legat ute till salu sedan 2023, stått tomt. Men nu är en försäljning klar. Uppsalaföretaget Arosslättens fastigheter 1 AB har genomfört en affär med Sysifosgruppen.
– Vi är tacksamma och glada över att vi fått möjlighet att förvärva fastigheten i sin helhet, säger Lars-Gunnar Andersson från Arosslättens fastigheter AB i ett pressmeddelande.

Utöver hotellet rör det sig om om cirka 15 hektar handel- och industrimark. När Dragon Gate legat ute till försäljning har prislappen varit 40 miljoner kronor, men vad affären kostat är inte klart i nuläget, skriver Arbetarbladet.

Många bilister som rest längs med E4:an har nog uppmärksammat jättebygget i kinesisk stil i Älvkarleby utanför Gävle. Foto: Instagram @dragongatesweden

Förvärvet utmed E4:an har tillgängliga in och utfarter från norr och söder, och den nya ägarens planer är stora.
– Vårt mål med förvärvet är det strategiska läget. Att utveckla marken och öppna upp för fler aktörer som vill utveckla sin affär. Till exempel utökande av service med tankstationer, elbilsladdning, handel och restauranger, säger Andersson i pressmeddelandet.

Det var framförallt marken och att utveckla platsens affärsmässiga förutsättningar de var intresserade av. Hotellet kom lite på köpet. 
– Hotellbyggnaden med dess byggnationer är fascinerande och en intressemagnet. Det kräver dock en rad investeringar samt iordningställande för att tas i bruk för allmänheten som är ett delmål, säger Lars-Gunnar Andersson. 

Dragon Gate har en lång och brokig historia, som NU.se skrivit om tidigare. I början av 2000-talet köpte den kinesiske affärsmannen Jingchun Li köpte ett gammalt hotell i Älvkarleby som var tänkt att bli ett kinesiskt kulturcenter. Bygget kantades av stora bekymmer där det bland annat framkom att Dragon Gate byggts utan bygglov och att man brutit mot arbetsmiljölagen.

Efter många år av problem lämnade tillslut Jingchun Li Sverige och bolaget gick i konkurs. År 2018 köptes Dragon Gate upp av det svenska fastighetsutvecklingsföretaget Sisyfosgruppen.
LÄS MER: