Nu säljs Dragon Gate – så lite kostar hela hotellet

Dragon Gate var en dröm om ett Kina i miniformat som aldrig riktigt tog fart. Sisyfosgruppen, som äger Dragongate, har nu tagit in fastighetskonsulten Rosengren & Co för att sälja de minst sagt unika fastigheterna längs E4:an – för ett mångmiljonbelopp. 

Enda från start har Dragon Gate varit ett projekt där problemen har avlöst varandra. En kinesisk affärsman vid namn Jingchun Li köpte i början av 2000-talet ett gammalt hotell längs E4:an i Älvkarleby utanför Gävle. Jingchun Li la in 200-250 miljoner kronor i projektet Dragon Gate, som var tänkt att bli ett kinesiskt kulturcenter. Bygget kantades av stora bekymmer där det bland annat framkom att Dragon Gate byggts utan bygglov och att man brutit mot arbetsmiljölagen. 

Efter många år av problem lämnade tillslut Jingchun Li Sverige och bolaget gick i konkurs. År 2018 köptes Dragon Gate upp av det svenska fastighetsutvecklingsföretaget Sisyfosgruppen, som även arbetat med att bygga om den gamla internatskolan Solbacka, känd från Jan Guillou’s “Ondskan”.

Nu fem år senare så säljs Dragon Gate av Sisyfosgruppen, som tagit in fastighetskonsulten Rosengren & Co till hjälp, rapporterar Fastighetsvärlden. Rasmus Mats Vedin, är partner och transaktionsrådgivare på Rosengren, han menar att Dragon gate har massor av potential.

– Det finns mycket man kan göra här som ett äventyrshotell men även utnyttja det strategiska läget men infart vid E4:an med logistik eller till exempel en solkraftspark, man ska nog bredda sina vyer från bara att det är Dragon Gate. Man kan även tänka sig fängelse eller någon typ av anstalt, säger han till Fastighetsvärlden och fortsätter:

Foto: Instagram @dragongatesweden

– Man kan riva den nuvarande byggnaden och det finns 146.000 kvm mark som man kan göra något mer på den ena delen samtidigt som man jobbar med den befintliga fastigheten. Det är ju ordentliga väggar med grantifasad och har man en bra plan kan man få låga ingångsvärden på köpet.

Huvudbyggnaden är ca 7.600 kvadratmeter stor och har 60 hotellrum, restaurang, bar och reception. På tomten finns även några fristående byggnader och de tre fastigheterna som säljs har en total uthyrbar area på 11.162 kvadratmeter. Nu kan den som är intresserad få betala omkring 40 miljoner kronor för Dragon Gate – där bara fantasin sätter gränserna. 

LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt