Skräckskolan från ”Ondskan” får nytt liv

Snart kan internatskolan ifrån “Ondskan” – filmen bli ditt nya drömhem. Solbacka hette den internatskola som Jan Guillou inspirerades av när han skrev historien om Erik Pontis upplevelser på Stjärnsberg. Nu får den gamla internatskolan nytt liv och blir ett nybyggt bostadsområde. 

För allmänheten är Solbacka i Södermanland kanske mest känt som den internatskola där Jan Guillou studerade vid och som han sedan skrev boken ”Ondskan” om. I böckerna fick internatskolan det fiktiva namnet Stjärnsberg, och sedan boken kom ut 1981 så har den både filmatiserats och gjorts om till TV-serie. Nu skriver Fastighetsvärlden att den gamla internatskolan ska få nytt liv.

Skolverksamheten på Solbacka grundades 1901 men lades ner år 1973. Sedan dess har fastigheten brukats som alltifrån flyktingboende till hotell- och konferenscenter. År 2021 köptes Solbacka av fastighetsutvecklaren Sisyfosgruppen, från kinesiska Dalia Dayou Housing Development Company. Sisyfosgruppen arbetar bland annat med projekt som Kaggeholms slott, bysamhället Wenngarn och det uppmärksammade Dragon gate, som vi på NU.se rapporterat om tidigare

Foto: Youtube @MonteFjanton

När Sisyfosgruppen tog över fastigheten så var byggnaden väldigt nedgången. Så strax efter tillträdet fick de sätta i gång och börja renovera.
– Det första vi fick göra var att stoppa förfallet då det blivit ett tillhåll för ungdomsgäng och kriminella som slagit sönder mycket och stulit all koppar. Bland annat fick vi byta 300 glasrutor, säger Emelie Graflund, projektledare på Sisyfosgruppen till Fastighetsvärlden.

Sedan köpet har Sisyfosgruppen byggt upp den gamla golfklubben, startat hotell, restaurang, och byggt bostäder där man bland annat satt balkonger på den gamla skolbyggnaden. Nu är dags för renoveringens tredje etapp, och även om detaljplanen inte riktigt är färdigställd så är planen att bygga cirka 40 helt nya bostäder på mordet samt 20-30 bostäder i befintliga byggnader. 

Foto: Facebook @Solbackaby
Foto: Facebook @Solbackaby

Går allt enligt plan så ska detaljplanen vara färdig under 2024 och ska kunna påbörjas under 2025. Målet är att det totalt ska bli cirka 100 bostäder på hela Solbacka samt att fler verksamheter ska tillkomma på området under totalt 5-6 etapper fram till 2027. Så inom några år kommer det finnas möjlighet att bo vid Solbacka – som kom att inspirera skräckskolan ifrån “Ondskan”.

LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt