Efter nya problem: Dragon Gate till salu igen

År 2004 så köpte en kinesisk affärsman upp ett konkursrabbat hotell längs E4:an med visionen att bygga upp ett Kina i miniatyr – med bland annat hotell, museum och Kung fu-skola. Över 200 miljoner kronor senare stod hotellet klart, men Dragon Gate har minst sagt varit med om ”bumpy ride” vad gäller hinder och konkurser längs vägen. Pandemin gjorde att Dragon Gate återigen fick stänga och nu är verksamheten till försäljning igen.

“Efter pandemin så fick vi inte tillbaka energin i projektet och vi kunde heller inte satsa de pengar som krävdes för att får fart på den plan som egentligen raserades i samband med pandemin”, säger delägaren till Dragon Gate Thomas Sonesson till SVT.  

Det pampiga Dragongate är svårt att missa om man kör på E4:an förbi Älvkarleby utanför Gävle. Men redan från start fick byggföretaget som byggde Dragon Gate kritik för dåliga arbetsförhållanden. Det resulterade i att företaget fick betala 1,1 miljoner kronor i vite för brott mot arbetsmiljölagen. År 2006 utsågs Dragon Gate till årets sämsta byggande av facktidningen Byggnadsarbetaren och år 2008 kommer det fram att delar av Dragon Gate byggts utan bygglov.

Foto: Instagram @dragongatesweden

Dragongate stod klart år 2014 men öppningen blev hindrad av myndigheterna. De menade att det fanns brister i fastighetens brandlarm, och det skulle dröja flera år innan Dragon Gate skulle öppna på riktigt. Några år senare lämnar den kinesiska affärsmannen Sverige och bolaget går i konkurs. Det efter att han lagt ner över 200 miljoner på projektet.

År 2018 så köper det svenska fastighetsutvecklingsföretaget Sisyfosgruppen upp Dragon Gate och öppnar upp det för konferenser och gruppbokningar. Men i samband med pandemin så tvingas verksamheten återigen stängas. Sedan år 2021 har lokalerna stått tomma men enligt Thomas Sonesson är det inte helt lätt att hitta nya köpare till fastigheten. “Det är inte ett projekt som köparna står i kö till utan här gäller det att hitta rätt köpare, säger Thomas Sonesson till Omni

LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt