Kan man fortfarande dricka glöggen från i fjol? Det är inte ovanligt att en del glögg blir över efter julfirandet, men hur länge den egentligen håller är många osäkra på. Nu ger vin- och dryckesexperten Gunilla Hultgren Karell svar.
Glöggen är för många lika självklar vid julfirandet som pepparkakor, julmust och julskinka. Men hur länge håller den egentligen? Kan man dricka en flaska glögg som man köpte förra, eller till och med förrföra året? Till tidningen Allt om mat reder vin- och dryckesexperten Gunilla Hultgren Karell ut vad som gäller.
LÄS MER: Julfavoriterna som fått bäst i test 2024
– Starkvinsglögg håller länge, flera år, såvida vi talar om oöppnade flaskor. Både den relativt höga alkoholhalten liksom sockret är konserverande. Även vanlig vinglögg med något lägre alkoholhalt brukar klara sig bra, säger Gunilla Hultgren Kardell till Allt om mat.
En öppnad flaska glögg blir det ofta inget fel på ur hållbarghetssynpunkt. Vad som däremot kan påverkas med tiden är smaken.
– Vad som kan hända vid lång lagring är att glöggkryddorna uppfattas som lite mer dämpade, säger Gunilla Hultgren Karell.
För alkoholfri glögg är hållbarheten generellt sett kortare. Även om den går att dricka året efter så kan smakerna förändrats en hel del. Därför kan det vara bra att smaka för att säkerställa att den är okej.
– Alkoholfri glögg påverkas mer av lagring och smaken kan bli lite oxiderad och platt. Prova den innan du ska servera, säger Gunilla Hultgren Karell.
LÄS MER:
Leah Ganerud är examinerad journalist och bevakar ekonomi och tech för NU.se