Dystra tider för Hedin Bil – storförlust i Sverige

Bilhandelsjätten Hedin Automotive gick med 141 miljoner kronor i förlust i Norden under senaste kvartalet efter att räntekostnaderna rusat i höjden. I Sverige blev förlusten 44 miljoner kronor. Tack vare vinster på sålda aktier blev det totala resultatet ändå positivt.

Hedin Automotive har de senaste åren vuxit till ett av Europas största företag inom bilhandel, skriver Carup. Den tuffa konjunkturen med höga räntor och avvaktande privatkonsumtion slår nu mot bolagets siffror. Hedins rapport för det fjärde kvartalet visar ett rörelsevinsten föll med 65 procent till 139 miljoner kronor. När finansiella kostnader och intäkter räknats in blev det en förlust före skatt på 55 miljoner kronor. 

Hedins räntekostnader stiger kraftigt på grund av ökad upplåning och höjda räntor och landade på 517 miljoner kronor under kvartal fyra. Resultatet räddas upp av realisationsvinster på 293 miljoner kronor från aktier som sålts och omvärderats i brittiska bilhandelsbolaget Pendragon PLC. 

Den svenska bilmarknaden är för närvarande mycket svag, särskilt bland privatpersoner. Hedin gjorde en förlust på 44 miljoner i Sverige. Även i Norge och Finland blev det förlust med 18 respektive 79 miljoner kronor. Tack vare vinster ute i Europa klarade Hedin Automotive ett positivt rörelseresultat. För helåret 2023 gjorde Hedin Automotive en vinst efter finansiella poster på 880 miljoner kronor. 

Enligt vd Anders Hedin ska bolaget nu fokusera på konsolidering av företag och marknader för att dra nytta av skalfördelar och stärka sin position.
– Vi arbetar intensivt med olika initiativ att integrera verksamheterna, öka volymerna och förbättra lönsamheten, skriver Anders Hedin i delårsrapporten. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt