E85 tas bort från 1000-tals bensinstationer

Etanolbränslet E85 håller på att dö ut från Sveriges bensinstationer. Försäljningen störtdyker. Carup.se kan avslöja att många mackar redan tagit bort sina pumpar.
– Minskad efterfrågan på E85 gör att vi på OKQ8 i vissa fall byter ut E85 mot HVO100, säger Lisa Öhrqvist på OKQ8 centralt.

För tjugo år sedan spådde man att det förnybara bränslet E85 skulle rädda världen. Äntligen fanns det ett förnybart bränsle som var snällt mot naturen. Men nu störtdyker försäljningen och många bensinstationer avinstallerar sina pumpar, rapporterar Carup.
– 2013 såldes det 170 miljoner liter etanol mot förra året då det bara gick tjugo miljoner liter, säger Lennart Olsson på Circle K.

Mackägare runt om i landet vittnar om att det inte ens är lönt att sälja E85. Nu håller 1000-tals pumpar på att försvinna. Många mackar har redan tagit bort E85 ur pumparna.
– Det är en relativt konstant men låg efterfrågan nu och det finns bara drygt 170 000 bilar kvar i trafik. Många tankar tyvärr bensin idag eftersom det blir ekonomiskt mer fördelaktigt. Man brukar använda tumregeln 1,3 ggr högre förbrukning med etanol mot bensin, säger Erika Söderlund på Circle K (stora bilden ovan).

Den svenska pumplagen från 2005 kräver att det på varje bensinstation finns ett förnybart bränsle. Det nya har blivit HVO100. 
– Minskad efterfrågan på E85 gör att vi på OKQ8 i vissa fall byter ut E85 mot HVO100, säger Lisa Öhrqvist på OKQ8 centralt.

HVO100 är det nya miljöbränslet som består av hydrederad vegetabilisk olja. Det är ett förnybart drivmedel för dieselmotorer och kan blandas i bränslet eller i vissa fall helt ersätta den.
– Det är en betydligt mer efterfrågad produkt. Förra året såldes omkring 200 miljoner liter HVO i Sverige, därför ersätter den etanol på många stationer, säger Lennart Olsson.

Enligt branschen har försäljningen 2024 fortsatt i samma takt som förra året. Frågan är hur länge E85 kommer att finnas kvar när efterfrågan är så låg och bensinstationerna inte längre säljer bränslet. Men på Cirkle K ser man inte detta som etanolens fullständiga död.
– Vi tror inte att det kommer att försvinna helt, men fortsätta på de här låga nivåerna, säger Erika Söderlund. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt