Ekonomen: Därför kan boprisfallet vara över

Boprisfallet kan vara över om vi ska tro två bankekonomer. Danske Bank hävdar att bolåneberget är en myt och att räntesmällen vid omläggning uteblir.
– Det är en relativt liten del av lånen och räntan på den lilla delen är dessutom redan i paritet med den rörliga räntan. Så det blir ingen räntesmäll”, säger chefsekonomen, säger Danske Banks Michael Grahn till DI.

Bostadspriserna har varit i stort sett oförändrade under sommaren, och till och med stigit någon procent. Många oroar sig dock att bundna lån som läggs om till rörliga ska skapa en stor räntesmäll och öka säljtrycket på marknaden. SBAB spår en prisnedgång på ytterligare tio procent.

Men alla delar inte den synen. Danske Banks chefsekonom Michael Grahn har svängt och har en ljusare syn på bostadsmarknaden. Enligt SCB och Danske Bank är det bara tre procent av de bundna villalånen som läggs om inom ett år, och oron för räntesmällen är överdriven.

– Vi tror snarare att priserna går sakta uppåt än att de börjar falla tillbaka igen, säger han till Dagens Industri.

Enligt Danske Banks analys börjar Riksbanken att sänka räntan nästa år och den stora effekten av omläggningarna mildras. Höstens räntehöjningar får bara en begränsad effekt om man ska tro Michael Grahn och Danske Bank. Även Handelsbankens seniorekonom Helena Bornevall tror att det stora fallet på bostadsmarknaden är över.

– Vi ser inte bara att bostadspriser sjunkit mindre än vi initialt räknade med. Att hushållen fortsätter konsumera tjänster på det sätt de gör är också överraskande, och att arbetsmarknaden är rekordstark, säger Helena Bornevall till DI.


Läs mer:

MEST LÄSTA

Senaste nytt