Minuspriset på el väntas hänga kvar resten av sommaren. Med rörligt elavtal kan man anpassa sin förbrukning när det är minuspriser under dagen.
– Det är fördelaktigt för de som har elbil, säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia.
Enligt Bixias elmarknadsanalytiker Johan Sigvardsson kan vi vänta oss att minuspriserna stannar under hela sommaren.
– Det är så den här tiden på året. Solen lyser starkt, vårfloden har kommit igång och höga temperaturer gör att snön smälter, det blåser en hel del. Det är en kombination av flera billiga kraftslag som träffar priserna, säger Johan Sigvardsson.
Några timmar om dagen förväntas priset ligga på minus. Det lägre priset väntas också hålla i sig resten av året, enligt Bixias elmarknadsanalytiker. Minuspriser är ett tecken på att det finns alldeles för mycket el. Produktionen är stor runt om i Europa, länder som Tyskland och Nederländerna har själva en stor elproduktion. När de länderna inte är i behov av att köpa el från Sverige hamnar priset på minus, något som slår hårt mot solcellsägare.
Bortsett från skatter och avgifter får de med ett rörligt timpris faktiskt ett negativt pris.
– Man betalar ju vad timpriset är om man har timprisavtal. Det är fördelaktigt om man har elbil till exempel, man kan anpassa sig efter prisförändringen och ladda bilen när det är minuspriser, säger elmarknadsanalytikern.
Antalet som har rörligt timpris har ökat kraftigt de senaste åren. Bara för två år sedan hade mindre än en procent rörligt avtal, nu ligger siffran på 12-13 procent.
– Det är på grund av elbilar. Folk väljer ett rörligt avtal och laddar bilen när det är som billigast. Det är jättebra för systemet, då tar man bort förbrukning från andra tidpunkter när det förbrukas mer el. Det gör att priset sjunker de timmarna när de är lite högre, och det blir en jämn uttagsprofil under dygnet, förklarar Johan Sigvardsson.
LÄS MER: